Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bo Högborn, UT:s nye chefredaktör, tycker nätet undergräver

Publicerad: 31 Augusti 2009, 03:41


Under sina 17 år på tidningen var han bland annat nattchef, kommunreporter och nyhetschef. 2000 blev han tidningschef på Sjuhäradsbygdens Tidning.
Han var med och startade gratistidningen Ulricehamns-Kuriren och har under senare år arbetat som administrativ redaktör på Jönköpings-Posten. Närmast kommer han från en tjänst vid gratistidningen STT i Ulricehamn.

Vad tar du  med dig  från tiden i gratistidningsvärlden?

– En hel del, bland annat  att det är viktigt med tydliga mål och strategier. Vart vill vi och hur ska vi komma dit? är frågor jag sällan hört ställas på de redaktioner jag har jobbat – och de är ganska många.

När bytte du senast jobb, och var kom du då från?

– Fram till hösten 2007 arbetade jag som administrativ redaktör på Jönköpings-Posten

Hur ofta ska man byta jobb och varför?

– När kreativiteten har sinat och slentrianen tagit över har man gått för länge. För en del inträffar det efter två-tre år, för andra efter tjugo. Men man får aldrig bli ett inventarium.

Bjuda upp eller bli uppbjuden, vilket  fungerar bäst?

– Jag har varit med om båda och för mig är det hugget som stucket.

Ett jobb du skulle vilja göra?

–  Jag skulle vilja arbeta med frågan hur papperstidningarna ska hantera sina nätupplagor. Vi satsar mängder av tid och pengar för att kunna leverera en tjänst som på sikt undergräver vår egen kärnverksamhet och, till råga på allt, utan att våga ta betalt för den. Lite märkligt, kan man tycka. Vi är alldeles för generösa med att bjuda på gratismaterial. Det är nästan att jag har börjat luta åt att  Herenco-koncernens koncept – ingen nätupplaga alls – är bättre än det vi andra håller på med.

Ditt roligaste uppdrag hittills?

– När jag var med om  att göra om Ulricehamns Tidning från fullformat till tabloid. Det föddes mycket kreativitet och nytänkande under den processen och det levde kvar länge i organisationen.

Arbetskamraten du skulle vilja jobba med igen?

– Tina Hjorth Svensson på min förra arbetsplats, för att hon aldrig låter sig nedslås utan alltid ser möjligheter, även när det ser hopplöst ut. Hon vore en tillgång på alla arbetsplatser. Och Rikard Flyckt, som jag jobbade ihop med på JP. Den mest mångsidige och begåvade journalist jag har träffat.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.