Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

BLT och Sydöstran gör gemensam demokratisatsning

Publicerad: 9 maj 2018, 04:06

BLT:s chefredaktör Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Konkurrenterna har gått ihop i en gemensam satsning som ska lyfta det demokratiska samtalet.


Sedan 2015 sitter de Gota-ägda tidningarna BLT och Sydöstran i samma hus – om än på olika våningar. Något redaktionellt samarbete förekommer dock inte mellan konkurrenterna annat än på sportområdet.

Men de två titlarna delar oron över den rådande samhällsutvecklingen, berättar BLT:s chefredaktör och ansvariga utgivare Mimmi Karlsson-Bernfalk.

– Demokratin är under tryck på ett sätt som jag inte tror att jag sett under min livstid, säger hon och fortsätter:

– Mycket händer samtidigt på många olika håll nu. Vi ser hur det görs försök att skapa en misstro mot medierna. Vi ser hur demokratin minskas på flera platser i Europa. Vi vet att hat och hot mot journalister ökar. Vi ser att samhällsdebatten överlag blivit råare. Sammantaget känner jag en stark oro för utvecklingen.

Anders Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på Sydöstran, oroas över att så många ungdomar inte tycks värdesätta demokratin. Han hänvisar till en undersökning gjord av Novus på uppdrag av studieförbunden.

– Nära hälften av personer mellan 18 och 29 år låter sig hellre låter sig styras av experter än av en folkvald regering. Det är en larmklocka, säger han.

Därför har BLT och Sydöstran gått ihop för att arrangera två gemensamma debattkvällar om tillståndet för vår demokrati. Den första debatten hölls den 3 maj i Karlskrona konsthall, bland de medverkande fanns statsvetaren Stig-Björn Ljunggren och medieforskaren Michael Krona.

– Intresset till den första debatten var väldigt stort. Folk fick anmäla sig i förväg och vi fyllde de 130 platserna ganska fort. Alltihop livesändes och går även att se i efterhand på webben, berättar Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Innan hon kom till BLT våren 2017 hade hon varit chef och ansvarig utgivare på Norra Skåne i över tio år. Under sin tid där arrangerade tidningen ofta debattkvällar.

– Jag har arbetat på det här sättet mycket tidigare och tycker att det är ett intressant sätt att möta läsarna och få igång det lokala demokratiska samtalet. När jag förstod att Anders Nilsson gått i samma tankar bestämde vi oss för att göra det här ihop.

Den andra debatten har temat mediernas roll för – och i – demokratin och är planerad till Marinmuseum i Karlskrona den 24 maj. Under maj månad kommer tidningarna på olika sätt och separat att lyfta demokratifrågan på redaktionell plats.

– Vi ska försöka titta på den demokrati som finns i vardagslivet i en rad artiklar. På arbetsplatsen. I skolan. Tanken för oss på BLT är att detta sedan ska glida över in i vår valbevakning, avslutar Mimmi Karlsson-Bernfalk.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.