Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag22.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bloggarna ger en ny bild av Egypten

Publicerad: 31 Januari 2011, 12:18

Medan journalisterna ägnar sig åt att försvara eller kritisera Mubarak är bloggarna ute på fältet och pratar med människor. Den publicering som skadat regimen mest det senaste året gjordes inte från en redaktion utan från ett pojkrum i en förort till Kairo.


Artikeln publicerades ursprungligen i Medievärlden i juni 2008.

Rummet rymmer med knapp nöd en säng och ett skrivbord med dator, video och tv. Efter väggarna står travar med böcker och cd-skivor. Utanför, i den mörka hallen, står en gammal man och rotar i ett kylskåp: Waels pappa. Hans föräldrar visste inget om hans bloggande förrän de läste om honom i tidningen.

Det blev ett storbråk men gradvis har de börjat accepterat det, säger han.

Wael Abbas är något av en outsider. Han avskyr regimen, islamisterna, nasseristerna och den oberoende pressen. Men i bloggvärlden är han störst. Hans blogg har en halv miljon besökare vid större händelser, den största oberoende tidningen har en upplaga på 130 000. Nu sitter han lite hopkrupet framför datorn och redigerar en film. Han har intervjuat pappan till en pojke som polisen sköt ihjäl i Mahalla. Under några dygn rådde stor förvirring kring strejkerna och upploppen i bomullsstaden i Nildeltat.

När till och med de oberoende tidningarna skrev lögner åkte jag dit för att ta reda på sanningen. Det här är den första intervjun med anhöriga i Mahalla så det är många som väntar på den just nu, säger han.

Vid större nyhetshändelser i Egypten är det ofta fler bloggare än reportrar på plats, och de kommer ofta först eftersom de är mer lättrörliga och det finns lokala bloggare utspridda över hela landet.

Mediebevakningen i Egypten ger inte hela bilden, det är därför bloggarna blivit så framgångsrika. Vi har kameror, videokameror och mobiltelefoner. Vi dokumenterar vad som händer och visar det för folk. Det går inte längre att förneka det vi ser, eftersom vi har bevis för första gången, säger Wael Abbas.

I början tog han alla bilder själv men nu skickar folk in bilder och filmer som de tagit med sina mobiler. När han publicerade inskickade filmer med poliser som torterar människor bröt han mot ett stort tabu för den egyptiska pressen.

Efter det har tidningarna också börjat rapportera om polisens övergrepp. Vi finns här för att hjälpa och pusha medierna, säger han.

Men vi är på gatorna och vi pratar med folk. Jag frågar han som städar gatan och han som serverar kaffe om deras liv och deras problem. Journalisterna skriver om speciella saker, när det är något stort. Vi skriver om det dagliga livet. Vi är nära människorna.

Hon berättar om en incident på tunnelbanans kvinnovagn tidigare i veckan. Hon erbjöd en mamma sin sittplats eftersom hon höll sitt barn i en konstig ställning. Kvinnan svarade Han är ändå död. Barnet hade cancer, en dödsdom för vanliga människor i Egypten.

Jag blev chockad och alla i vagnen blev upprörda och började samla in pengar och förbanna Mubarak. Det slutade med att hela kvinnovagnen förenades i en bön mot Mubarak. Varje dag ser jag sådana saker och skriver om det på bloggen.

Shahinaz Abdel Salam ser bloggen som ett kraftfullt redskap för förändring. Hon tror att bloggarna har mer makt än medierna när det gäller att ge unga människor idéer.

Men vi är ingen grupp med en ledare, vi är individer med olika agendor och vissa gemensamma mål. Det är därför det är så svårt för regimen att stoppa oss. De kan inte plocka in alla bloggare.

Säkerhetstjänsten gör ändå vad den kan. Wael Abbas är ständigt övervakad, ofta avlyssnad och ibland skuggad på gatan. Han och hans familj får hotsamtal, men han har lyckats undvika fängelset så här långt. Bloggare blir i regel bara arresterade på fältet, när de rör sig bland andra aktivister.

Jag springer iväg, jag gömmer mig. Jag är väldigt försiktig när jag jobbar. De måste ha något mer, de kan inte skicka mig i fängelse bara för min blogg, säger han.

Regimen drar sig för att angripa etablerade bloggare. De har stort genomslag och om någon råkar illa ut sluter de andra upp. En bloggare i Alexandria kritiserade Libyens president Muhammad Khadaffi på sin blogg. Hon arresterades och förhördes i närvaro av den libyske ambassadören. Hennes dator beslagtogs och hon tvingades stänga sin blogg.

Det hände henne för att hon var okänd, för att hon var tjej och för att ingen stod upp för henne. Vi fick reda på det väldigt sent, hade vi vetat om det hade det aldrig hänt, säger Wael Abbas.

Det satt ledare från Kefaya (oppositionen) där och de gjorde att det blev fredligt. I fängelset är alla vänner. När de försökte sätta oss med de kriminella startade vi en hungerstrejk.

Mohammad Adel är under ständig attack från de konservativa inom brödraskapet. Han tillhör den unga generation som gör revolt mot det gamla gardet.

Vi vill sluta känna oss överlägsna, lägga alla konflikter åt sidan och börja samarbeta med de andra politiska rörelserna för att skapa ett fritt samhälle med yttrandefrihet. Vi vill använda internet för att sprida ordet och vi vill vara aktiva på gatan, prata med de unga, lyssna på dem.

Brödraskapet är förbjudet i Egypten. Wael Abbas tror att regimen skadar både sig själv och andra genom att förbjuda organisationen.

Om något är förbjudet här tror alla att det är bra, för varför skulle det annars vara förbjudet? De förbjöd Hamas och det slutade i katastrof, folket valde förtryckarna.

Själv startade han sin blogg för att Egypten ska undvika en sådan katastrof.

Jag har aldrig haft någon annan politisk agenda än pressfrihet, yttrandefrihet, frihet generellt. Min blogg heter egyptiskt medvetande för det är den roll jag vill spela. Jag vill höja medvetandet så att folk väljer rätt personer som kommer att göra bra saker. Inte fascisterna, inte de som spelar på religiösa känslor, inte de som spelar på nationalistiska känslor, inte de som lovar en massa saker de inte kan hålla. Så att i en tid när det är riktig demokrati och riktig frihet i Egypten kommer vi inte att göra samma misstag som andra länder.

Wael Abbas bloggar på misrdigital.blogspirit.com och twittrar på twitter.com/waelabbas

Wael Abbas sade nej till Bush

Twitter skyddade Wael Abbas hos polisen

Bloggaren Wael Abbas frikänd
Wael

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.