Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Blogg visar JP:s bildskatter

Publicerad: 12 december 2012, 09:59

Idag har Jönköpings-Posten premiär för sin fotoblogg jpbild.se. Tidningens fotografer visar bilder som inte får plats i papperstidningen, och väljer gamla bilder ur det stora arkivet.


Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Jönköpings-Posten är Smålandstidningen utan egen nyhetssajt, och därmed också ett begränsat utrymme att visa sina fotografers bilder. Men i dag startar jpbild.se, JP-fotografernas egen blogg.

– Vi har haft tankarna länge, eftersom det är så få bilder som visas i den tryckta tidningen, säger fotograf Pär Grännö.

Han har tillsammans med sina fotografkollegor på JP lagt ut sportbilder, personporträtt, miljöer och vyer på den nya bloggen. Den består av en del där bloggbilder läggs upp kontinuerligt, med uppdateringar varje dag, men även bilder tagna av de enskilda fotograferna.

– Det är ju också många bilder vi ser men som vi hittills inte tagit, eftersom vi inte har haft något forum för bilderna, säger Pär Grännö, som hädanefter kommer att passa på att ta just sådana bilder, när han är på plats och har kameran med sig.

Den fjärde delen av bloggen är bilder som finns i JP:s stora bildarkiv.

– Arkivet är från 1952. Då anställdes den första pressfotografen på JP. Uppskattningsvis finns mellan 400 000 och 500 000 bilder i arkivet, säger Pär Grännö.

Denna skatt finns i en bunker i tidningens källare, och är en ovärderlig källa till historiska tillbakablickar.

– Jönköping är inne i ett expansivt skede och jag behöver inte gå så långt tillbaka i tiden utan att bli förvånad över hur staden utvecklats. Jag känner knappt igen mig i mitt eget kvarter, säger Pär Grännö, som ser arkivet som en möjlighet att minnas hur staden sett ut, viktiga nyhetshändelser och personer.

Företagsledningen har helhjärtat stöttat idén med bloggen, en annonsbyrå har tagit fram layouten, och nu hoppas tidningen att jpbild.se även kommer att locka människor till varumärket JP.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Jönköpings-Posten

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev