Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Blocket-folket får äran av miljardsuccén

Publicerad: 19 December 2006, 13:43

Minoritetsägarna i Blocket.se har sålt sina andelar till Schibsted, som nu äger 100 procent av aktierna. Lars Svensson, vd på Helsingborgs Dagblad, var med och satsade 3 miljoner i Finnmer/Blocket vintern 2002-2003 tillsammans med bland andra Aftonbladet. Nu säljs innehavet för 149 miljoner. - Gänget på Blocket har gjort ett fantastiskt arbete.


Schibsteds köp av minoritetsägarnas 18,2 procent för 298 miljoner innebär att Blocket värderas till 1,6 miljarder. Gota Media, med 9,1 procent får 149 miljoner och ”syskonen” HD och NWT med vardera 4,55 procent får tillsammans lika mycket.
Blocket är idag en av Sveriges största sajter. Enligt Kia-index för vecka 49, första veckan i december, hade man 2 754 537 unika besökare.

Lars Svensson och de andra initiativtagarna har fått se en fantastisk utveckling av den första investeringen. Finnmer startades som ett sätt att försvara eftertextannonseringen som många i dagstidningsbranschen såg var hotad av handeln på internet. Helsingborgs Dagblad var en av initiativtagarna tillsammans med Aftonbladet. När Finnmer bildades januari 2003 var också Gota Media, Svenska Dagbladet och Finn.no med. För HD och Gota Media uppgick investeringen till 3 miljoner – när HD sedan slogs samman med NWT-ägda NST delades innehavet i Blocket.se i två delar.

Men det är med viss saknad Lars Svensson säljer. Blocket startades med tanken att integrera tidningens eftertext. Men sajten fick en sådan kolossal volym att ett samspel snart var överspelat. Lars Svensson berömmer vd Pierre Siri och medarbetarna på Blocket för expansionen.
Hur Helsingborgs Dagblad tänker göra i förlängningen är öppet. Det finns ett stort behov av att investera i nya medier, säger Lars Svensson. Men inga konkreta planer.
Går ni med i Lokus?
– Vi har erbjudits att göra det, men inte tagit ställning.
HD, NWT och Gota Media för samtal om hur de ska agera, om det ska göra något var för sig med lokala partners, eller tillsammans.
Är 1,6 miljarder en rimlig värdering?
– Det beror på hur man ser på tillväxtmöjligheterna. Men neutralt, ja, 1,6 – 1,7 miljarder.

Att ha en ägare ska ge Blocket ytterligare kraft i utvecklingen. Det är ett skäl till affären. Säljarna hade att värdera utvecklingen så här långt och det pris som erbjudits. Något principiellt emot att vara minoritetsägare säger Ola Blomberg att Gota Media inte har. Dock underlättar det i industriell verksamhet att vara en ägare.
– Men vi har varit lyckliga minoritetsägare, säger ekonomichefen Ola Blomberg.
Hur köpeskillingen ska investeras är inte klart.
– Vi kommer fortsatt att vara aktiva i omstruktureringen av mediemarknaden.
Gota Media tillsammans med Norrköpings Tidningar-koncernen var med och la bud på centertidningar.
Har ni några planer på att investera på det fält där Blocket.se verkar?
– Nej, inga planer som vi kan kommentera idag.

Blocket.se har gjort flera inblandade rika. Företaget startades 1996 av Henrik Nordström, från skånska Fjälkinge. När han och vd Pierre Siri sålde företaget till Finnmer i december 2003 för 183 miljoner lämnade Henrik Nordström helt, medan Pierre Siri gick till Finnmer som vd och fick en 9-procentspost i det sammanslagna företaget, som fick namnet Blocket.se. I höstas löstes den posten in av Schibsted.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.