Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Blir det betygshets nu, UNT Kultur?

Publicerad: 17 November 2010, 12:43

Litteratur, konst, teater och klassiska konserter har fram till idag inte blivit betygssatta av Upsala Nya Tidnings kritiker. Men från och med idag och en månad framåt ska UNT Kultur testa att sätta betyg på allt. Lisa Irenius är kulturchef på UNT.


Det är en av farhågorna, att betygen ska ta över både vid läsningen och då våra kritiker skriver. I Danmark sätter alla större dagstidningar betyg på allt och enligt de danska redaktörer jag pratat med har läsarna uppskattat det och texterna inte påverkats negativt.

Varför vill ni sätta betyg på allt ni recenserar?

Frågan har kommit upp med jämna mellanrum, både utanför och i huset. Man undrar varför vi sätter betyg på rockkonserter men inte på de klassiska, till exempel. Som kulturchef har jag inte haft något bra svar och det har varit svårt att motivera varför vi inte har det. Visst finns det skiljelinjer mellan mer och mindre kommersiell kultur men skiljelinjerna går snarare inom genrerna än mellan dem. Vi har pratat om det här på redaktionen men haft svårt att landa i ett beslut. Därför provar vi det här under en månad. Det har redan lett till intressanta diskussioner om vad en recension egentligen är och vad man kan förvänta sig av den.

Varför provar ni under en månad?

Vi är inte helt övertygande än. Vi kunde ha gjort tvärtom och inte ha några betyg alls men det skulle nog inte engagera särskilt många. Nu provar vi en månad och sedan får vi utvärdera det tillsammans med våra kritiker och läsare.

Har ni fått någon respons från läsarna ännu?

Inte enorm men vi har fått ett antal mail och kommentarer. Responsen har varit blandad men kanske mest nyfiken.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.