Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Blev bilder på skadad Tsvangirai fotografens död?

Publicerad: 11 April 2007, 09:59

En zimbabwisk kameraman, Edward Chikombo vid statliga ZBC, har hittats mördad. Han sägs vara misstänkt för samröre med oppositionen. Det finns också misstankar om att kameramannens död är en följd av att tv-bilder på den allvarligt misshandlade oppositionsledaren Morgan Tsvangirai smugglats ut ur landet.


Tsvangirai misshandlades av polis den 11 mars . Bilder på honom med tydliga spår av huvudskador liksom på att han var intagen ör vård på sjukhus kablades ut över världen och väckte stark internationell kritik mot Robert Mugabes regim.
Edward Chikombo  fördes bort från sitt hem utanför Harare veckan före påsk. Hans kropp återfanns cirka åtta mil väster om huvudstaden.
I en kolumn häromdagen i Zimbabwes statsägda tidning Herald skrev kolumnisten David Samuriwo att den brittisk diplomaten Gillian Dare stationerad i Harare med ansvar för politik och mediefrågor, håller i och finansierar en terror- och propagandakampanj bland journalister, akademiker och oppositionella politiker. Kampanjen skulle rikta sig mot president Mugage. Hon uppmanades i kolumnen  att sluta med sin verksamhet, annars riskerar hon att  bli dödad. Det vore tråkigt för hennes  familj att behöva ta emot henne i en liksäck på Heathrows flygplats, hette det bland annat.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.