Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Blåljus publicerar bilder på tjuvar

Publicerad: 16 Maj 2011, 10:58

Brottsprogrammet Blåljus är ett av NT-koncernens mest populära program. Men hur resonerar de ansvariga utgivarna när det gäller att publicera filmer från övervakningskameror.


Programmet Blåljus är NT-koncernens svar på Efterlyst i TV3 och Veckans brott i SVT. I programmet, som sänds både i tv och på tidningarnas sajter, tar man aktuella brottsfall och visar i vissa fall filmer från övervakningskameror med förhoppningen att polisen ska få in tillräckligt med tips för att lösa fallen.

Medievärlden har pratat med de ansvariga utgivarna för 24UNT i alla kanaler samt  24Corren och 24NT på webben som alla sänder programmet Blåljus. Gemensamt för de tre kanalerna är tre grundkriterier som man håller hårt på inför varje program:

Filmen ska tydligt visa ett pågående brott.

Det ska vara allvarligare brott i form av grov stöld eller misshandel.

Man visar aldrig sekvenser med minderåriga eller personer där man är osäker på åldern.

I varje program har vi dessutom en polis på plats som får berätta om och kommentera de aktuella fallen. Det ökar trovärdigheten och visar att det faktiskt är polisen som vill ha allmänhetens hjälp, säger Lars Nilsson, chefredaktör och ansvarig utgivare på UNT.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för 24Corren på webben, berättar att det hänt att hon valt bort inslag från övervakningskameror, något som Anders Nilsson, ansvarig utgivare för 24NT, inte behövt göra hittills.

 Vi avgör från fall till fall vad som ska publiceras och inte. Det beror på vad som hänt och vilka som är inblandade, säger han.

Men är det inte problematiskt att publicera en film på en person som inte är dömd för brott?

Men det är ju därför vi är noga med att det ska vara filmer som tydligt visar ett pågående brott, att man faktiskt ska se vad som händer. Jag anser också att man kan publicera bilder och filmer om det finns ett allmänintresse.

Tror du program av det här slaget öppnar dörren för en ännu mer frikostig publicering av bilder på misstänkta brottslingar även i papperstidningen?

Jag vet inte. Men trenden överlag på senare år går mot fler namnpubliceringar och mindre anonymitet i alla medier. På Corren publicerade vi bilderna på de misstänka för morden i Malexander. Men då handlade det om ett grovt brott.

Även Lars Nilsson tror också att förekomsten av bilder på misstänkta brottslingar i tidningar kan komma att öka framöver.

Vi har tidigare haft bilder från övervakningskameror i tidningen men det är ovanligt. Men det blir intressant när det handlar om brott med stor dignitet, som vid mordet på Anna Lindh till exempel.

Anders Nilsson berättar att redaktionen allt oftare blir kontaktade av människor som vill få bilder eller texter där de figurerat raderade. Men det har mer med internets långa minne att göra än med den ökade förekomsten av komprometterande publiceringar.

Det är klar att det om fem eller tio år inte är så kul att finnas på en övervakningsfilm eller bild på nätet. Den här är något vi diskuterar mycket på redaktionen, det är ett stort dilemma, säger han.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.