Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Björn Wiman om DN:s nya serie kring hoten mot public service

Publicerad: 6 december 2018, 11:56

Björn Wiman om DN:s nya artikelserie. Foto: Anette Nantell

Med hjälp av en serie artiklar vill DN Kultur skapa en debatt om public service framtid. "Det känns som ett exempel på något som för några år sen hade skapat ramaskri i Sverige men nu passerar utan att vi gör annat än att rycka på axlarna åt det", säger kulturchefen Björn Wiman om attackerna mot medier i Europa.


Ämnen i artikeln:

DNPublic service

Dagens Nyheters kultursida har lanserat en ny serie med åsiktstexter kring utvecklingen för och hoten mot public service runt om i Europa. Först ut att skriva var Sveriges Radio vd Cilla Benkö och strategen Gabriel Byström med texten Så hotas public service av Europas politiker.

DN:s kulturchef Björn Wiman säger att det är de åtstramningar som nyligen gjorts på public service-bolaget DR från den danska regeringens sida som fått honom att fundera mer kring ämnet.

– Jag uppfattar att hoten mot public service i hela Europa är ett hot mot en av beståndsdelarna i den liberala demokratin. På redaktionen har vi känt att det som hände i Danmark har passerat förbi utan att bli den stora nyhet som det borde vara, säger han.

Björn Wiman säger att gränsen för när samhället reagerar på en fråga har flyttats fram. Att reaktionerna uteblivit efter händelserna i Danmark tycker han är symptomatiskt.

– Jag tycker det känns som ett exempel på något som för några år sen hade skapat ramaskri i Sverige, men nu passerar utan att vi gör annat än att rycka på axlarna åt det, säger han.

Hittills har tre artiklar om hoten mot public service beställts in av DN Kultur. Björn Wiman säger att han vill se vad reaktionerna på texterna blir innan de bestämmer hur de går vidare med sin serie.

– Vi får se vart det tar vägen, om det leder till en diskussion och en debatt kring det här. Ofta beställer man in lite för många artiklar till en sådan här serie från början. Det är intressantare att se vart debatten spontant tar vägen, säger han och fortsätter:

– Det är viktigt att lyfta upp frågan i offentligheten och visa hur allvarlig situationen är i Europa och hur, i förlängningen, allvarlig situationen kan bli i Sverige – och att det kan gå ganska fort, säger han.

Situationen i Danmark kommer belysas i nästa artikel i serien och kommer vara skriven av en dansk forskare. Den tredje kommer handla om utvecklingen i Österrike.

– Precis som Cilla Benkö och Gabriel Byström skriver är det här en rörelse som är spridd över hela Europa, och inte bara omfattar de länder där vi förväntar oss att se det, som i Polen och Ungern – som har högernationalistiska regeringar. Det sker också, vilket är mindre känt, i Österrike och i Danmark, säger han.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

DNPublic service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.