Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bitte Hammargren utgivare för ny utrikessajt

Publicerad: 21 april 2016, 05:37

Utrikespolitiska institutet ersätter sin tidskrift Internationella Studier med Utrikesmagasinet, med Bitte Hammargren som redaktör och ansvarig utgivare.


AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


Den betalda printprodukten Internationella Studier ersätts med den öppna nättidningen Utrikesmagasinet.

Internationella Studier hade en fast läsekrets, men ganska smal. Målet är att nå en publik som kanske inte hittar till Utrikespolitiska institutet idag, säger Bitte Hammargren, som tidigare varit ansvarig för SvD:s Mellanösternbevakning.

Som exempel på nya målgrupper nämner hon skolor, kommunfolk som jobbar med flyktingmottagande och SFI-lärare som vill lära sig mer om vissa länder.

Sajten ska fungera som en brygga mellan forskning och fortbildning. Inte som en debattsida och vi ska inte konkurrera med nyhetsmedier. Vi skriver inte om en jordbävning som en händelsenyhet, däremot kanske vi skriver om naturkatastrofer i bredare bemärkelse.

Bitte Hammargren blir redaktör och ansvarig utgivare och kommer att få in material från Utrikespolitiska institutets egen redaktion liksom från externa skribenter: forskare, journalister, diplomater och opinionsbildare. Sajten ska vara redaktionellt självständig från Utrikespolitiska institutet.

Innehållet kommer framför allt bestå av analyser, krönikor och intervjuer. Dessutom planerar de tv-inslag med intervjuer med gästtalare på seminarierna.

Vi börjar i liten skala men kommer att växa med tiden. När vi får mer innehåll kommer vi att skapa temasidor för olika regioner, och ämnen som migration, korruption och klimatfrågor. Det vi producerar ska ha en lång hållbarhetstid.

Hur skiljer ni er mot andra utrikessajter som Blank Spot och Expressens Geo?

Vi kommer inte att ha några nyhetsartiklar och inga reportage. Vi kommer nog att vara som kusiner ibland och som sysslingar eller andra mer avlägsna släktingar ibland.

Utrikespolitiska institutet har gett ut en tidskrift sedan 1946. Den nya sajten lanseras idag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev