Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bildt och Billström vägrar svara på pressens frågor

Publicerad: 24 Januari 2011, 06:13

Migrationsminister Tobias Billström vägrar fortfarande svara på pressens frågor och det gäller alla frågor som berörs i läckta dokument.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Svenska Dagbladet avslöjade förra veckan att migrationsminister Tobias Billström och utrikesminister Carl Bildt hänvisade till hedersrelaterade mord och opinionsläget för att försöka begränsa antalet irakier i Sverige vid samtal med amerikansk ambassadpersonal. Källan är ambassaddokument som läckts till Wikileaks.

Migrationsminister Tobias Billström har fortfarande inte svarat på tidningens frågor. När Rapport intervjuade honom svarade han, med små variationer, samma sak på alla frågor i en över tre minuter lång intervju: ”Den svenska regeringen kommenterar inte på något vis de så kallade Wikileaksdokumenten, eftersom det handrar om tredjepartsuppgifter.”

Han vill inte heller kommentera någon av de frågeställningar som aktualiseras i dokumenten. ”Att politiker inte ‘recenserar’ (deras ord) utländska diplomaters beskrivning av dem må vara en sak. Men att också göra själva sakfrågorna tabu gör situationen närmast absurd. Det ryms en hel del sakfrågor i de 257 000 dokumenten. Om alla sakfrågor är omöjliga att svara på frågor om, kommer det att bli väldigt tyst på den politiska fronten framöver”, skriver Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson i söndagens tidning.

Nu har Tobias Billström skickat en skriftlig kommentar till TT. Den lyder ” ”Jag har inte sagt något annat till den amerikanska ambassaden i Bagdad om svensk asylpolitik än vad jag har sagt offentligt i Sverige. Jag har däremot inga synpunkter på vad amerikansk ambassadpersonal skriver i sina rapporter”.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.