Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bildbyråer hotar med bojkott av Photoshop-bilder

Publicerad: 25 Maj 2011, 07:52

Möjligheterna att manipulera bilder i Photoshop CS5 är för stora. Ett antal större bildbyråer överväger en bojkott mot bilder som behandlats av programmet. Scanpix har ännu inte bestämt hur man ska göra.


Det har framförts önskemål från stora internationella bildbyråer till Adobe om en pressversion av Photoshop CS5. Anledningen är att den versionen av bildbehandlingsprogrammet gör det väldigt enkelt för de flesta att göra avancerade manipulationer.

Men reaktionerna från Adobe har varit svala enligt Tobias Röstlund, administrativ produktionschef på Scanpix.

Hur gör ni?

Vi kommer att ta ett beslut innan sommaren.

Vad det kommer att utmynna i vet han inte i dagsläget men troligen kommer det då att på något sätt flaggas om bilden är gjord i CS5 eller senare. Om bilden visar en exceptionell nyhet kan det då finnas anledning att verkligen studera den för att övertyga sig om att den inte är manipulerad menar Tobias Röstlund.

Om Adobe tar fram en pressversion som inte innehåller lika många möjligheter eller om bilden är behandlad i tidigare versioner av Photoshop garanterar på intet sätt äktheten.

Den går givetvis fortfarande manipulera. Men det går inte göra lika remarkabla saker. I den här versionen går det otroligt lätt och enkelt.

Av de närmare 10 000 bilder som levereras till Scanpix varje dag kommer den absolut största delen från pålitliga och kända källor.

Medievärlden har sökt ansvariga på Adobe för en kommentar.

AFP spårar bildmanipulationer med ny mjukvara

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.