Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bild på fängslad industriman väckte starka läsarreaktioner

Publicerad: 1 november 2018, 07:22

Daniel Nordström, utgivare och chefredaktör för Mittmedias tidningar i Västmanland och Stockholmsregionen. Foto: Tony Persson/VLT

VLT är ett av få medier som namnpublicerat den industrimiljardär som misstänks för grovt jaktbrott. Bilden på honom iförd häkteskläder och handfängsel har väckt starka känslor bland läsarna.


Själva namnpubliceringsbeslutet var relativt enkelt, enligt VLT:s ansvarige utgivare Daniel Nordström, då det är ett fall som väcker stort intresse eftersom vargfrågan är så stor i Västmanland, en person som själv varit aktiv i vargdebatten och bland annat skrivit en bok om vargfrågan, och att det rör sig om en mycket välkänd lokal profil.

– En del har ifrågasatt varför vi gör det nu, när han bara är misstänkt, men en namnpublicering är ju inte en del av straffet vid en fällande dom, Vi publicerar när allmänintresset är stort, säger Daniel Nordström.

Men det som väckt starkast läsarreaktioner är bilden på industrimannen iförd häkteskläder och handfängsel.

– Det är ganska intressant att det väckt så starka känslor. Jag tror att man känner att det här är en uppburen industriman som brukar vara klädd på ett visst sätt, och att det därför är förnedrande för honom att vara på bild i häkteskläder.

Kände du några tveksamheter inför bilden?

– Nej, jag tycker inte att den är märklig alls.

– Det handlar nog också om att man sympatiserar med honom i vargfrågan, många jämför med män som döms för våldtäkt och blir anonymiserade. Men namnpublciering handlar ju om fler faktorer än vilket brott det handlar om.

Andra medier som namnpublicerat mannen är Omni, Expresse och Dagens Industri. Däremot har SVT och SR i Västmanland valt att anonymisera honom. SVT:s ansvarige utgivare Anders Kauranen har skrivit en bloggpost om hur han resonerat. “Anledningen till det är bland annat att jag som ansvarig utgivare inte känner till vilken bevisning som åklagaren har mot de här fyra männen”, skriver han bland annat.

Daniel Nordström har bloggat om sitt namnpubliceringsbeslut här.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.