Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Beslutat: SVT World går i graven

Publicerad: 5 Oktober 2016, 10:19

Kanalen läggs ned i slutet av april nästa år till följd av ökad konkurrens.


SVT bedömer inte längre att det är ekonomiskt försvarbart att fortsätta driva SVT World som tidigare hette SVT Europa, rapporterar SVT:s interntidning Vipåtv. Anledningen är den allt tuffare globala konkurrensen.

Kanalen fortsätter dock sina sändningar i Finland, där allting startade 1998 och har pågått sedan dess. SVT World är SVT:s kanal för svensktalande i Finland och för svenskar i utlandet. Efter lanseringen i slutet av 90-talet har verksamheten växt och i dag är utlandskanalen tillgänglig både via satellit och IPTV i Europa, Afrika, Asien, Australien och Nordamerika.

Men all verksamhet utanför Finland räknas som sidoverksamhet och måste finansiera sig själv så att inte kärnverksamhetens licensfinansierade ekonomi påverkas. Och det har blivit allt svårare i takt med att nya distributionsformer och tjänster tillkommit samtidigt som antalet abonnenter har minskat.

Vad gäller personalen på redaktionen är det inte helt klart vad som kommer att hända, säger Susanna Balsvik, vikarierande kanalchef SVT World till Vipåtv:

”HR samarbetar med mig om att hitta bra lösningar för personalen som i dag arbetar inom redaktionen.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.