Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Beslutat: Licensen avskaffas

Publicerad: 14 november 2018, 14:25

Hanna Stjärne Foto: Janne Danielsson/SVT

Efter en debatt i riksdagen beslutades i dag att tv-licensen ska ersättas av en avgift som tas in genom skattesedeln.


Ämnen i artikeln:

Public serviceHanna Stjärne

Riksdagen röstade i dag fram regeringens finansieringsförslag om att radio- och tv-avgiften ska ersättas av en individuell public service-avgift. Till skillnad från i dag ska avgiften, som införs den 1 januari 2019, betalas via preliminärskatten. Alla som fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst är skyldiga att betala. Avgiftens storlek baseras på vilken inkomst man har, men de som tjänar över 13 600 kronor/månad når taket om 1 300 kronor per år.

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterar beslutet:

”Dagens beslut om en helt ny finansieringsform för public service är en historisk milstolpe. Fyra saker har varit viktiga för SVT: att en finansieringsmodell garanterar oberoendet, är långsiktig, teknikneutral och har en legitimitet hos svenska folket. Den nya public service-avgiften som införs från årsskiftet uppfyller i stort dessa villkor”.

Precis som kulturutskottet föreslagit sade riksdagen ja till till finansieringsförslaget men med ändringen att de nya åttaåriga sändningstillstånden ska gälla från den 1 januari 2026. I dag gäller sändningstillståndet i sex år.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev