Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Beslut om åtal mot Wallin skjuts upp – igen

Publicerad: 8 Mars 2019, 07:58

Cissi Wallin. Foto: Anders Henrikson/Wikimedia Commons

Åtalsbeslutet mot Cissi Wallin, som anmälts för grovt förtal av Fredrik Virtanen, skjuts upp igen. En ny åklagare har tagit över förundersökningen. I dag anmäler Virtanens ombud Monique Wadsted ytterligare 14 fall att förtal.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinFredrik Virtanen

Mer än ett år har gått sedan Fredrik Virtanen anmälde Cissi Wallin. Den 24 januari i fjol beslöt åklagaren inleda förundersökning om grovt förtal. I januari i år kompletterade Virtanens ombud, advokat Monique Wadsted, anmälan med ett stort antal nya publiceringar under hösten i vilka Wallin åter misstänks för att ha förtalat Virtanen.

Beslutet om åtal har skjutits upp i omgångar och var aviserat till denna eller nästa vecka. Men nu tar stjärnåklagaren Malin Arentoft, som återvänt till myndigheten efter ett år som deckarförfattare och verksam i sin makes säkerhetsföretag, åter över förundersökningen. Hon var den åklagare som först handlade fallet, men lämnade kort därpå myndigheten för en civil karriär. Omtaget innebär ytterligare tidsutdräkt, eftersom hon måste uppdatera sig på de senaste turerna i fallet.

”Försvaret har begärt, och kan eventuellt komma att begära fler, kompletteringar av förundersökningen, varför jag inte vet när beslut kan tas i åtalsfrågan. Hör av dig om ett par veckor så vet jag förhoppningsvis mer angående tidsprognosen”, skriver Malin Arentoft i ett mejl till Medievärlden.

Samtidigt lämnar Fredrik Virtanens ombud in 14 av Wallins publiceringar under vintern till prövning för misstänkt förtal, vilket kan fördröja åtalsbeslutet ytterligare. Den anklagade har rätt att få sin sak snabbt prövad, vilket knappast skett i det här fallet. Det beror också på att försvaret genom Wallins ombud advokat Percy Bratt begärt åtskilliga kompletteringar.

– Jag hoppas att ett åtal kommer snabbt, säger Fredrik Virtanen. Jag är närmast van vid trakasserierna numera, men för barnen är det jobbigt att näthatet aldrig tar slut. Det är nya förtal nästan varje vecka inför en masspublik. Det måste vara uppe i minst 50 inlägg sedan hösten 2017.

Medievärlden har sökt advokaterna Percy Bratt och Monique Wadsted utan framgång.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.