Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Beslut om Assange skjuts upp till februari

Publicerad: 14 juni 2019, 09:25

Foto: Patrik Svedberg och Wikimedia.

Brittisk domstol har beslutat att skjuta upp beslut kring utlämningen av Julian Assange till USA till februari nästa år. Beslutet kommer inte påverka den svenska utredningen – där nya besked väntas innan midsommar.


Det blir inget besked huruvida Julian Assange kommer att utlämnas till USA fören i februari 2020. Julian Assange är åtalad på 18 punkter i USA för spionage i samband med hans arbete på Wikileaks, det rapporterar bland annat Sky News. Han riskerar där att dömas till 175 år i fängelse.

Under dagen har de amerikanska åklagarna fått möjlighet att redovisa sina argument i Westminster tingsrätt varför Assange skulle bli utlämnad till landet.

Under torsdagen skrev den brittiska inrikesministern Sajid Javid under en begäran från USA om att få Assange utlämnad. Därför återstår nu bara ett beslut i domstol innan Assange kan utlämnas.

Julian Assange deltog i förhandlingen via videolänk, skriver Sky News.

I Sverige pågår samtidigt en förundersökning mot Julian Assange om en misstänkt våldtäkt. Sedan tidigare har en tingsrätt avslagit en häktningsbegäran mot Assange. Åklagare i det fallet är Eva-Marie Persson. Hon säger via åklagarmyndighetens presstjänst att det brittiska beslutet inte påverkar hennes utredning.

– Utredningen fortsätter med bland annat förhör i Sverige, säger hon.

Tidigare har Eva-Marie Persson sagt att de kommer utfärda en europeisk utredningsorder för att kunna förhöra Julian Assange.

– Jag räknar med att kunna lämna en lägesrapport innan midsommar.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.