Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Berlingske får den nya kanalen tror professor

Publicerad: 27 Maj 2010, 09:41

Den danska regeringen vill skapa en mer regeringsvänlig radiokanal. Det är därför man nu ger 100 miljoner danska kronor om året till en ny privat kanal, som Berlingske Media troligen får ta hand om. Det säger professor Jörgen Poulsen vid Roskilde Universitet till Medievärlden.


Professorn i journalistik vid Roskilde Universitet, Jörgen Poulsen, förklarar bakgrunden till avtalet för Medievärlden:

?    Man önskar att skapa en mer regeringsvänlig radiostation, i likhet med TV 2. Men jag tror inte att den ökande konkurrensen på radiofältet kommer att ge bättre journalistik. De jämförelser vi har gjort på tv-området mellan DR och TV 2 visar att nyhetsinslagen är ganska likartade. Den enda skillnad är, som sagt, att TV 2 ser mer positivt på regeringen än vad DR gör.

Vilket mediahus tror du kommer att få den nya radiokanalen?

?    Det blir förmodligen Berlingske Media, eftersom dom ligger närmast regeringen i sin politiska syn.

Den politiska oppositionen har sagt att den kommer att riva upp medieavtalet om den kommer till makten efter valet nästa år? Tror du det är möjligt?

?    Nej, det tror jag inte. Det kan gå ganska fort att etablera en radiokanal. Och man kan också lägga in särskilda ekonomiska garantier i avtalet med den nye radioutgivaren. Om en sådan garanti bryts skulle det kunna utlösa ersättningskrv på ett par hundra miljoner. I ett sådant läge tror jag inte att en eventuellt ny regering skulle vilja bryta medieavtalet.

Tror du att DR kommer att försvagas som följd av medieavtalet?

?    DR blir inte svagare efter detta. Med den nuvarande regeringen hade DR ändå inte fått mer licenspengar. Egentligen är jag överraskade över att avtalet inte innehöll mer. I det ursprungliga förslaget talades det om att den nya radiokanalen skulle bli en allvarlig konkurrent till P1. Men nu ser den inte ut att bli det. Jag tror heller inte att det blir så många som kommer att få lämna DR som följd av medieavtalet, säger Jörgen Poulsen.

Medieavtalet har kommit till stånd med minsta möjliga politiska stöd. Samtliga oppositionspartier hoppade av förhandlingarna när de insåg åt vilket håll avtalet skulle gå.

Privat aktör gör public serviceradio i Danmark
Christer Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.