Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Berit Önell får rätt mot Hässleholms kommun

Publicerad: 28 Januari 2016, 09:30

Nekades handlingar nu tvingas kommunen till ny bedömning. Beslutet välkomnas av Berit Önell. UPPDATERAD


När Berit Önell, tidigare kommunreporter på Norra Skåne numera redaktör och ansvarig utgivare för Frilagt Hässleholm, begärde ut konsultavtal som Hässleholms kommun slutit i en fiberetablering nekades hon först vissa delar. Men kommunens sekretessprövning underkänns nu av Kammarrätten som begär att kommunen gör en förnyad handläggning, det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Kammarrätten skriver i beslutet att Bland de uppgifter som har maskerats finns uppgifter som är allmänt hållna och som uppenbart inte är av den arten att ett offentliggörande av dem skulle innebära att kommunen skulle lida skada.

Det känns förstås jättepositivt att få det här beslutet och jag hoppas verkligen att kommunen bättrar sig. De måste ju lära sig och förstå att det är viktigt att man följer de här reglerna. Det handlar ju inte bara om att de inte kan göra en riktig bedömning, det handlar om en slags nonchalans också, säger Berit Önell när Medievärlden når henne över telefon.

Vad tänker du om att det ska behöva gå såhär långt innan man kan få ut handlingar?

Det är helt fel. Den granskande journalistiken försvåras ju när de gör såhär. Man tycker att en kommun borde ha den kompetensen och vara seriös nog att kunna avgöra detta. Jag får intrycket att man inte ville att jag skulle få insyn i detta och det är väldigt tråkigt.

Berit Önell har mångårig erfarenhet som granskande reporter. Men efter 27 år på Norra Skåne fråntogs hon sina arbetsuppgifter som kommunreporter. Våren 2014 erbjöds hon en omplacering på tidningen, vilken hon avstod, och därefter blev hon uppsagd. Innan omflyttningen av Berit Önell hade tidningsledningen utsatts för påtryckningar från politiker.

Konflikten mellan Berit Önell och Norra Skåne blev infekterad och långdragen, men till slut nådde de två parterna en förlikning.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.