Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Berättelsen om flykten gav Negra Efendić pris – och personliga lärdomar

Publicerad: 24 november 2016, 10:18

Negra Efendić, vinnare av Årets Berättare 2016. Foto: Magnus Bergström

Boken om familjens historia gjorde henne till Årets berättare. Men skrivarprocessen har inte alltid varit lätt, berättar hon.


I boken Jag var precis som du (Natur & Kultur, 2016) skildrar SvD-reportern Negra Efendić händelserna i forna Jugoslavien och sin familjs flykt därifrån. Det är en personlig berättelse, skriven ur ett barns perspektiv, om resan till – och mottagandet de fick – i Sverige. För boken utsågs hon till Årets berättare när Stora Journalistpriset delades ut i går kväll.

– Jag är ganska trött. Det blev en lång kväll. Det kändes väldigt overkligt och också helt fantastiskt roligt att höra mitt namn ropas upp, säger Negra Efendić.

Själv hade hon inte väntat sig något pris på galan utan var framför allt glad över att vara nominerad:

– Det var så starka bidrag som hade nominerats att jag inte trodde att jag skulle vinna. Därför hade jag inte förberett något tal, utan allt jag sade på scenen kom verkligen från hjärtat.

Att skriva boken var en personlig process som stundtals tog mycket kraft och energi, berättar hon:

– Den här typen av texter, när man blottar sig själv mycket, är otroligt jobbiga att skriva. Vissa saker är svåra nog att prata om. Tänk då att du ska skriva om det – och att andra människor sedan ska ta del av det.

Under arbetet med boken hade hon stor nytta av sin journalistiska bakgrund:

– Eftersom jag är reporter visste jag vad som var viktigt att ta med för att läsaren skulle få hela bilden. Och därför kunde jag inte utelämna de delar som jag personligen tyckte var jobbiga.

Gav processen med boken dig några lärdomar om dig själv och din bakgrund?

– Verkligen, många. Skrivandet har så klart haft en terapeutisk inverkan på mig. Jag har kunnat försonas med många saker som jag tyckt har varit jobbiga. Jag är också väldigt glad att jag gick tillbaka och ställde frågor som jag undrat över i flera år – och ofta fick oväntade svar på.

Hur då?

– Vissa saker tror man har varit på ett visst sätt men så undersöker man dem med de journalistiska verktygen och så får man fram hur det var egentligen. Det var nyttigt för mig.

Varför var det viktigt för dig att skriva den här boken?

– Jag tror att jag har något viktigt att berätta och jag har verktygen och möjligheten. Och då ska man göra det, tycker jag.

– Det här priset betyder enormt. Det är ett erkännande och ett kvitto på att jag gjort något viktigt och bra. Det är ju det finaste priset som vi kan få.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News