tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Benkö om det branschgemensamma säkerhetsarbetet

Publicerad: 16 juni 2017, 06:12

Cilla Benkö, Sveriges Radios vd. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Sveriges största medieföretag har tagit fram en gemensam hållning för resor till områden som anses riskfyllda. Och samarbetet kring säkerhetsarbetet fortsätter. "Våra medarbetares säkerhet är ingenting vi konkurrerar om", säger SR:s vd Cilla Benkö.

Ämnen i artikeln:

Cilla BenköSveriges Radio

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, SVT, SR och TV4 släpper i dag en gemensam avsiktsförklaring som gäller utsändas resor till högriskområden.

Initiativet med en branschgemensam hållning hoppas man ska leda till att säkerheten ökar för medarbetare och uppdragstagare.

– Jag har länge tyckt att det är bra om man kan sätta någon slags standard för vilket ansvar man som arbetsgivare tar på sig när man skickar medarbetare till högriskområden. Och det är vi uppenbarligen flera som tycker eftersom vi lyckats ta fram den här avsiktsförklaringen, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö till Medievärlden.

Cilla Benkö tycker det är viktigt att framhålla att det här är just en avsiktsförklaring:

– Det är inte säkert att vi lever upp till allt som står här i dag. Men vi har enats om att hit ska vi – och på så sätt markerar vi att det här är en viktig fråga. Sedan måste förstås varje bolag arbeta utifrån sina förutsättningar, säger Cilla Benkö.

När SR:s utrikeskorrespondent Nils Horner mördades i Afghanistans huvudstad Kabul 2014 insåg Cilla Benkö att Sveriges Radio hade information om säkerhetsläget som kunde vara viktig att dela med kollegor på andra medieföretag.

– Kan man åka till Kabul? Kan man inte åka till Kabul? Finns det saker vi kan förbättra genom att arbeta gemensamt? Jag ville lyfta samarbetsfrågor så jag bjöd in de här bolagen. För våra medarbetares säkerhet är ingenting vi konkurrerar om. Sedan gjorde Peter Wolodarski samma sak efter att Paul Hansen skottskadats i Irak förra året.

På det senaste mötet kom medieföretagen fram till att det kan vara bra att ses även när det inte hänt något för att hålla varandra uppdaterade om omvärldsläget.

– Nu har vi bestämt att vi ska ses ett antal gånger om året. Jag tycker att det är fantastiskt att alla tycker att det är så viktiga frågor att vi ser det som en naturlig sak att samarbeta kring, säger Cilla Benkö.

Här är några av de krav som ingår i överenskommelsen:

- Varje resa till högriskområde ska föregås av en genomlysande riskanalys innan beslut om resa fattas.
- Varje medarbetare som sänds till högriskområde ska ha genomgått en kvalificerad säkerhetsutbildning.
- Varje medarbetare som sänds till högriskområde ska ha relevant och uppdaterad fältmässig akutsjukvårds­utrustning och annan lämplig skyddsutrustning.
- I de fall företagen skickar kontrakterade frilansande journalister eller fotografer till högriskdestinationer tar företagen samma ansvar för dem, och ställer samma krav på dem, som för anställd personal.

TV4:s medieblogg skriver Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle, om att medierna gått samman:

”Att rapportera om och från svåra förhållanden är förenat med risker. Det demokratiska och rättssäkra samhället bygger dock på att det finns de som vågar.

De förtjänar vår fulla respekt.

Vi som arbetsledare har också ett stort ansvar när det gäller att göra allt för att våra utsända ska kunna utföra sitt viktiga uppdrag så säkert som möjligt. Förutsättningarna är bättre om vi samarbetar över redaktions- och bolagsgränser.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev