Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bengt Olsson vill anställa som Blåvitt

Publicerad: 4 Februari 2010, 08:01

Bengt "Fisken" Olsson har gjort det mesta på Aftonbladet. Nu är han personaldirektör på Göteborgs-Posten "Det viktigaste jobbet, alla kategorier".


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

SOMMARVIKARIER Bengt ”Fisken” Olsson har gjort det mesta på Aftonbladet. Nu är han personaldirektör på Göteborgs-Posten ”Det viktigaste jobbet, alla kategorier”.

Under sina 28 år på Aftonbladet har han testat de flesta redaktionella rollerna. Nu vill han hellre jobba med de människor som driver journalistiken framåt. Som personalansvarig känner han sig som ”kittet som smörjer journalistiken”

– Att anställa är det absolut viktigaste man kan göra. Det är den viktigaste framtidsinvesteringen, och det får inte bli fel.

Han tycker att mediebranschen inte riktigt har förstått det, och efterlyser större engagemang från redaktionschefer och avdelningschefer.

– Den avdelningschef som lägger över ansvaret på någon annan gör helt fel.

Dessutom måste medieföretagen bli mer strukturerade och professionella och våga använda testverktyg för att mäta både tekniska färdigheter och personliga egenskaper.

– För att bli anställd på Google måste du gå igenom 21 anställningsintervjuer, det finns en professionalism i det som vi fortfarande saknar.

– Vi är vana att anställa efter 11 månader, och det är bra att få testa i vardagen. Men vi måste ändå vara noga i det första skedet.

En underskattad aspekt vid anställning är den geografiska förankringen, enligt Bengt Olsson. Han skulle gärna se en ström av journalister från närliggande koncerntidningar till GP.

– Så gör IFK Göteborg, och så kan vi också göra. Det är bättre att hitta någon som är uppväxt, har boende och vet att han eller hon trivs, än sommarvikarier som kommer från Stockholm och jobbar en sommar men inte kan tänka sig att bo här. Det är ingen framtidsinvestering.

Han tycker också att branschen måste bli bättre på att hitta folk utifrån, till exempel ekonomer, jurister, handelsstudenter som är intresserade av journalistik.

– Vi behöver skribenter som sticker ut och som du vill läsa för deras kunskaper, tankar och överraskande slutsatser. Sådana profiler gör produkten mindre utbytbar. Mycket i framtidens journalistik kommer att handla om att kunna leverera det unika innehållet, det som konkurrenterna inte kan kopiera.

Nu är hans fokus att lära sig mer om marknads- och säljsidan. GP sätter upp tvärgrupper med folk från redaktion och marknad som jobbar ihop i arbetsgrupper.

– Vi som kommer från en journalistisk bakgrund måste förstå affären, se helheten i att göra redaktionella kampanjer och samtidigt rikta kommersiellt material mot dem.

– Gränserna mellan redaktion, sälj och marknad måste suddas ut. Det går att göra utan att riskera några publicistiska övertramp. Journalister behöver lära sig att mediehusen måste vara långsiktigt lönsamma och hitta nya, innovativa intäktsmodeller om det ska finnas några jobb kvar.

Han vill utveckla en ledarstil där alla känner sig sedda, och jobbar mycket med feedback. Han vill också väcka en tävlingsinstinkt där alla vill vara bäst. Det finns ingen konkurrerande tidning att lägga upp bredvid GP på morgonmötet, men en tuff utmaning i att behålla räckvidd och upplaga.

Bengt Olsson har själv fortfarande lite svårt att hålla sig borta från nyhetsarbetet

– Ibland ertappas jag med handen i syltburken, och jag har erbjudit mig att jobba som både sommarvikarie och reporter. Att vara reporter är fortfarande världens bästa jobb.

Fakta Bengt Olsson

Ålder: 51  Bor: Johanneberg, Göteborg

Yrke: Personaldirektör på Göteborgs-Posten sedan september 2009

Utbildning: Journalisthögskolan, Stockholm (kortversion) och Tidningsledarutbildning, JMG

Familj: särbo Magdalena och katterna James&Dean

Fritid: gillar fotboll (älsklingslag: Örebro SK) och trav, spelar tennis, tycker om resor, båtliv, inredning, film och är skaldjursfantast  Medievanor: läser papperstidningarna Göteborgs-Posten, Aftonbladet, GT och Dagens Industri, på sommaren också Bohuslänningen. Följer SvD och Nerikes Allehanda på nätet. Håller koll på USA via drudgereport.com Medieovanor: är lite skadligt förälskad i engelska tabloider  Varför kallas du ”Fisken”? Det är tack vare min namne, hockeyprofilen och före detta förbundskaptenen Bengt ”Fisken” Ohlsson

Bengt Olssons roller på Aftonbladet: Sportreporter Sportchef Bildchef Nyhetschef Londonkore New York-korre Biträdande redaktionschef Administrativ redaktionschef Personaldirektör

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.