Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bengt Braun tar över Bonnier

Publicerad: 11 oktober 2018, 07:30

Bengt Braun blir ny styrelseordförande för Bonnier Group i den nya organisationen.

Ämnen i artikeln:

Bonnier

AA

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se


I Bonniers nya organisation blir affärsområdena självständiga bolag med egna vd:ar och styrelser. Därmed avskaffas rollen som koncernvd som Tomas Franzén haft.

Samtidigt slås Bonnier AB och moderbolaget Bonnier Holding ihop till ett renodlat mindre ägarbolag. Carl-Johan Bonnier, som varit styrelseordförande i Bonnier AB blir inte styrelseordförande i det nya bolaget, men kvarstår som ordförande i ägarstyrelsen, och som talesperson för delägarna.

Ordförande i det nya sammanslagna bolaget har nu presenterat sin styrelse: ordförande blir Bengt Braun som var vd i Bonnier AB 1998-2007, och dessförinnan vd för Tidnings AB Marieberg sedan 1989. Han har också varit ordförande för Tidningsutgivarna. Han sitter sedan tidigare i styrelsen för Bonnier Holding, Bonnier Broadcasting och Bonnier Corporation och har även ett antal externa styrelseuppdrag.

De övriga styrelsen kommer alla från Bonnier AB:s eller Bonnier Holdings styrelser: Felix Bonnier, Gun Nilsson, Jens Müffelmann och Peder Bonnier.

”Den förändring vi nu gör inom Bonnier, där våra affärsområden blir självständiga bolag, syftar till att maximera verksamheternas möjlighet till tillväxt och lönsamhet. Vi tror att våra bolag gynnas och blir mer snabbrörliga av att respektive ledning får fullt fokus, fullt mandat och fullt ansvar för sin verksamhet, och svarar till en egen styrelse. Bonnier Group i sin tur ansvarar för att våra verksamheter har bästa möjliga styrelsebesättning, och att vi allokerar kapital på ett sätt som möjliggör tillväxt och förbättrad lönsamhet, samtidigt som vi med ett långsiktigt perspektiv fortsätter att driva ledande verksamheter inom journalistik och förläggande. Att vi som ägare har ett djupt engagemang i våra verksamheter uttrycks också genom att Felix och Peder Bonnier fortsätter som styrelseledamöter i Bonnier. Vidare tillförs tung lednings- och styrelseerfarenhet genom Melker Schörling AB:s vd Gun Nilsson, och genom Jens Müffelmann, som i egenskap av digitalchef och senare vd för Axel Springers venture-verksamhet varit central för Axel Springers imponerande och lönsamma digitala tillväxt. Jag är glad över att Bengt Braun, med sin gedigna kunskap om våra verksamheter, har antagit rollen som ordförande under en transitionsperiod, för att leda övergången till den nya strukturen”, säger Carl-Johan Bonnier i ett pressmeddelande.

Läs också

Tomas Franzén slutar som koncern-vd

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev