Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bengt Braun blir pressfrihetsambassadör

Publicerad: 21 Februari 2008, 08:34

Bengt Braun blir världsambassadör för pressfrihet, och kommer att leda ett intensifierat arbete i tidningsutgivarnas världsorganisation WAN. - Pressfrihetsfrågorna är oerhört viktiga. De kan inte få för mycket uppmärksamhet.


Idag träffar Bengt Braun ledningen i World Association of Newspapers i Paris, för att bli informerad om pressfrihetsläget och för att dra upp linjerna för sitt arbete med frågorna.

Som ny ordförande för WANs fond för Press Freedom Development kommer han att fortsätta ett arbete som han var starkt engagerad i tidigare under sina år som ordförande i WAN 1998-2000.

Han drev då på och ökade organisationens engagemang i och arbete för press- och yttrandefrihetsfrågorna. WAN blev en tumme i ögat på makthavare världen över. Bengt Braun och WANs direktör Timothy Balding sökte upp diktatorer och regeringar, och i flera fall ledde envis uppvaktning och en omfattande uppmärksamhet från medier i omvärlden till att fängslade journalister och redaktörer släpptes, i vissa fall efter mycket lång tid i fängelse.

Vid årsskiftet lämnade Bengt Braun den operativa ledningen av Bonnier-koncernen. Han finns kvar i några av sfärens styrelser, men har fått tid till annat – och resurser. Arbetet med pressfrihetsfrågorna, på det sätt som Bengt Braun framgångsrikt bedrev dem, kräver tid och pengar.

Bonniers ställer upp med administrativa resurser och täcker kostnader. Bland annat kommer Bengt Braun att ha Lennart Wiklund, koncernens HR och informationsdirektör, med i arbetet. WANs huvudkontor i Paris kommer i övrigt att vara en resurs.

– Vi kommer att bearbeta politiker och regeringar och göra uppvaktningar. Och vi kommer att bearbeta stora organisationer som EU, Unesco och Världsbanken, säger Bengt Braun.

Hans önskan är att Världsbanken ska väga in press- och yttrandefrihet som ett kriterium när man gör analys av länder och ställer upp krav för krediter. Tuffare krav från omvärlden kan hjälpa motsträviga makthavare med insikten om värdet av yttrandefrihet.

Det räcker inte med att bara skrika högt, är Bengt Brauns erfarenhet.
– Vi kommer inte att möta några soliga leenden. Men det går att få de mest styvnackade att ändra sig.

Som exempel tar han den framgångsrika bearbetningen av kinesiska myndigheterna som ledde till att Gao Yu släpptes, och ett liknande fall där Doan Viet Hoat, ”Vietnams Sacharov” kom ut efter 23 år.

Hur mycket tid kommer du att satsa?

– Jag vet inte. Det blir inte heltid.

Resultatet är avgörande.

– Vi är ett par extra krafter som kan göra sådant som inte blir gjort idag.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.