lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bekräftat: TV4 drabbas av stort sparpaket

Publicerad: 20 april 2017, 06:51

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4,

Omkring 90 tjänster berörs av omorganisationen som bland annat innebär att Nyhetsbolaget avvecklas samt redaktionerna i Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall. "Det kommer att bli mer att göra för många. Samtidigt rustar det oss när svängningarna i branschen fortsätter", säger TV4:s Viveka Hansson. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

TV4Bonnier BroadcastingCasten Almqvist

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I går kväll rapporterade Resumé att Casten Almqvist, vd för TV4 och Bonnier Broadcasting, i dag skulle informera TV4:s medarbetare om ett sparpaket som innebär att 90 personer blir av med jobbet när Bonnier Broadcasting ska spara 350–400 miljoner kronor under en två års-period.

Nu bekräftar TV4 i ett pressmeddelande att Bonnier Broadcasting accelererar ett omställningsarbete under vilket alla kostnader ska ses över. En direkt följd av det blir att nyhets- och samhällsverksamheten, däribland TV4Nyheterna, flyttar tillbaka till TV4 när Nyhetsbolaget avvecklas som bolag.

Totalt berör omorganisationen ett 90-tal tjänster. Främst inom TV4, C More och Bonnier Broadcasting. Omorganisationen beräknas leda till att bolaget sparar närmare 400 miljoner kronor på årsbasis. Det övergripande målet med förändringarna är ”att långsiktigt säkra den publicistiska verksamheten på en mediemarknad i fortsatt snabb förändring”. Sparpaketet presenterades för medarbetarna i dag och fackliga förhandlingar har inletts. Målet är att huvuddelen av förändringarna ska vara helt genomförda under hösten.

Inom nyhets- och samhällsverksamheten ska rationaliseringen till största del ske i chefsled och inom administration – för att så få redaktionella tjänster som möjligt ska beröras. Samtidigt drabbas riksreporterorganisationen. Enligt förslaget ska antalet riksreportrar minskas från 24 till 18. Malmö, Göteborg, Skövde, Östersund, Umeå och Luleå får behålla sina redaktioner, medan Jönköping, Norrköping, Falun och Sundsvall förlorar sina. Centralredaktionen i Stockholm har också ett antal redaktionella tjänster som kan beröras av förslaget.

Viveka Hansson är programdirektör för nyheter och samhälle. Hon berättar för Medievärlden hur hon reagerade på förslaget:

– Att behöva förlora kollegor är tungt, även om det är relativt få tjänster som berör nyheter och samhälle.

– Positivt för min del av verksamheten är att vi tar hem produktionen närmast hjärtat. Det är en tydlig signal om långsiktighet hos vår högsta ledning. Det ger oss också möjlighet att på allvar hitta nödvändiga synergier mellan utveckling/analys och nyhetsinnehåll, som nu suttit i olika bolag.

Hur bedömer du att det här sparpaketet påverkar Nyheter och samhälles verksamhet?

– Det kommer att bli mer att göra för många. Samtidigt rustar det oss när svängningarna i branschen fortsätter. Att sänka kostnader är sällan enbart av ondo, det föder också nya lösningar. Än så länge klarar vi kraven på att sänkta kostnader, och fortsätta utveckla programmen.

Vilka konsekvenser tror du att nedläggningen av lokalredaktionerna kan få?

– Det kommer att bli fler resor för de som blir kvar runt om i landet. Och bevakningen av de orter vi lämnar blir svagare.

– Men vi har 18 riksreportrar kvar från norr till söder. Det är fler utspridda fasta reportrar än någon annan riksnyhetsredaktion har, utöver public service.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev