Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Beklämmande och helt oacceptabelt”

Publicerad: 10 juli 2018, 10:51

Lisa Edwinsson, ordförande i intresseorganisationen Svenska Sportjournalistförbundet.

Flera kvinnliga sportjournalister som befinner sig i Ryssland för att rapportera från fotbolls-VM har utsatts för trakasserier och angrepp. "Det är beklämmande och helt oacceptabelt, men tyvärr är jag inte förvånad", säger Svenska Sportjournalistförbundets ordförande Lisa Edwinsson.


Medievärlden har tidigare rapporterat om hur kvinnliga sportjournalister, bland annat från Aftonbladet, SVT och TV4, sextrakasserats när de de senaste veckorna rapporterat från VM i Ryssland. Men att kvinnliga sportjournalister är en utsatt yrkesgrupp är ingen nyhet. I samband med fjolårets #metoo-rörelse vittnade flera kvinnliga sportjournalister om sina erfarenheter av trakasserier och övergrepp. Med anledning av det uppmanade intresseorganisationen Svenska Sportjournalistförbundet i ett uttalande alla sportjournalister som drabbats att göra arbetsgivare och Svenska Sportjournalistförbundet medvetna om det samt att göra en polisanmälan.

Organisationens ordförande Lisa Edwinsson, som också är reporter på DN:s sportredaktion, beskriver ett brett spektrum av problem i branschen:

– Det kan vara alltifrån att man möts av en förminskande ”lilla gumman”-attityd till rena sexuella trakasserier och påhopp. Tyvärr tror jag att nästan alla kvinnliga sportjournalister har någon historia att berätta.

Lisa Edwinsson reagerar starkt på de senaste veckornas rapportering om hur kvinnliga sportjournalister sextrakasserats när de rapporterat från fotbolls-VM i Ryssland.

– Det är beklämmande och helt oacceptabelt, men tyvärr är jag inte förvånad. Sedan är den här miljön, som till stor del består av fulla supportrar, nog inte optimal att jobba i varken för kvinnor eller män. Men de här angreppen som framför allt drabbar kvinnor är i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga.

Svenska Sportjournalistförbundet arbetar mycket med att synliggöra de här frågorna, berättar Lisa Edwinsson:

– Under #metoo-rörelsen var vi snabbt ute med information om att det råder nolltollerans mot sexuella trakasserier och gav instruktioner för hur man ska agera som drabbad. Sedan försöker vi ställa upp i olika diskussioner och medier för att lyfta den här problematiken.

Hon tror att höstens vittnesmål från hur det ser ut i branschen blev en slags väckarklocka för många:

– Det här är ju inte en ny företeelse, men jag tror att folk vågar berätta i större utsträckning i dag.

Att kvinnliga sportjournalisters arbetsmiljö får medialt utrymme är bra, säger hon, men det finns många historier som inte når ut i bruset.

– Det är otroligt bra att de här incidenterna uppmärksammas. Men man ska veta att det också fortfarande finns attityder och bemötanden på sportredaktioner, ute på fältet och i idrotten i stort som är minst lika illa. Och om vi verkligen ska komma till bukt med det tror jag att vi måste vi jobba målmedvetet med att förändra mentalitet och tankesätt.

Själv har hon jobbat som sportreporter i ett decennium. För hennes egen del har arbetsmiljön blivit bättre med åren, berättar hon.

– Efter tio år i branschen upplever jag inte att jag drabbas lika mycket längre, men tyvärr tror jag inte att det är världen som blivit bättre utan jag som blivit äldre och mer erfaren, säger hon och vidare:

– Det positiva är att det blir fler och fler kvinnliga sportjournalister, men tyvärr är vi fortfarande i minoritet både på fältet och på redaktionerna.

Svenska Sportjournalistförbundet har i dag drygt 700 medlemmar, varav uppskattningsvis 400 är aktiva sportjournalister i dag. Av dem är omkring15 procent kvinnor.

Läs också

Flera fall av sextrakasserier mot sportjournalister under VM

I avsnitt 96 av Journalistpodden intervjuas Lisa Edwinsson av SJF:s ordförande Jonas Nordling.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.