Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Behöver ni bevaka Tyskland, Sydsvenskan?”

Publicerad: 6 Augusti 2008, 05:15

Håkan Thorsson slutar som utrikesredaktör på Sydsvenskan för att bli stringer i Berlin för samma tidning.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

– Absolut, det ligger så nära och det finns mycket starka band mellan Sydöstra Skåne och Pommern, och många regionala samarbeten. Jämför man oss med de mellansvenska tidningarna är Tyskland betydligt viktigare här, och även Polen och Danmark.

I vilka andra områden har ni egen bevakning?

– Vi har en korre i Köpenhamn och stringers i Brasilien, USA, Kina, Mellanöstern, Paris, Köpenhamn, Östeuropa och Indien.

Behöver Sydsvenskan så tung utrikesbevakning?

– Ja, än så länge har ledningen visat sort intresse för det. Och utrikesmaterialet kommer alltid väldigt högt i våra läsarundersökningar.

Skulle man inte kunna tänka sig att ni och DN har samma utrikesbevakning, när ni ingår i samma koncern?

– Ja, det skulle de säkert vilja, och det fruktar ju vi. Nu är deras intresse för Tyskland, Polen och Danmark inte alls som vårt, och det skulle bli väldigt konstigt för våra läsare att få material från de länderna med Stockholmvinkel.

Vilka frågor är heta just nu?

– Ekonomiska frågor nu när landets ekonomi är i nedgång, och politiken, där de två huvudmotståndarna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ska samregera och samtidigt bekämpa varandra i det stundande valet. Här regionalt är exempelvis kärnkraftsfrågan väldigt likartad där båda länderna har beslutat om nedrustning men också påbörjat en omprövning av klimatpolitiken. En annan likhet är att Tyskland nu börjat omforma välfärdsstaten på ett liknande sätt som Göran Persson redan gjort i Sverige.

Ska det bli kul?

– För mig är det väldigt bra. Jag har suttit bakom en desk i fem år och skulle då dessutom bevaka Tyskland. Nu får jag chansen att skriva på ett helt annat sätt. Jag har tidigare varit korre där, innan den tjänsten drogs in.
Axel Håkansson

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.