Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bedragare kopierade DD:s hemsida

Publicerad: 17 April 2007, 06:30

Dala-Demokratens hemsida har utsatts för en kapning. En man anställd på Kaupthing Bank har kopierat DD:s hemsida för att kunna tjäna pengar på klickannonser.


Dala-Demokraten har dalademokraten.se som domännamn. Nyligen upptäckte DD att någon lagt upp en sida med namnet dala-demokraten.se, och där kopierat tidningens sajt. Via Dala-Demokratens it-avdelning kunde mannen spåras – till Kaupthing Bank i Stockholm.

– Jag ångrar mig djupt. Det var en dum grej som inte gett mig speciellt mycket pengar, säger mannen till Dala-Demokraten.

Mannen sålde annonser till den falska sidan och fick betalt för antal klick på annonserna.

Arne Höök, ansvarig utgivare på Dala-Demokraten, ser händelsen som ett allvarligt brott mot upphovsrätten.

– För en enskild tidning är det nästan omöjligt att helt skydda sig mot intrång, säger han.

En av få möjligheter är att vända sig till icke-statliga Stiftelsen för internetinfrastruktur och där driva en process. Varje ärende kostar 10 000 kronor att få prövat.

Just nu har bland andra Borås Tidning och Piteå-Tidningen pågående tvisteärenden hos Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Tidningsutgivarna räknar inom kort med att ta upp frågan om varumärkesintrång med näringsdepartementet och Post- och telestyrelsen.

– Tidningarna ska inte behöva betala höga avgifter vid uppenbara snyltningsfall, säger Per Hultengård, jurist hos Tidningsutgivarna.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.