Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Beatrice Ask fruktar mer sekretess inom EU

Publicerad: 21 Januari 2009, 06:14

Den stora skillnaden mellan Sverige och EU är att medborgarna bara har tillgång till handlingar hos tre av EUs institutioner, inte alla. Det sa Beatrice Ask i sitt tal om öppenhet inom EU vid ett seminarium i Bryssel igår. Hon kritiserade tre förslag till ändringar i offentlighetsreglerna som hon befarar minskar öppenheten.


Beatrice Ask talade vid ett seminarium anordnat av Europaparlamentet och det tjeckiska parlamentet. Hon redogjorde inledningsvis för de svenska offentlighetsprinciperna:

”Våra regler gäller alla dokument, oavsett medium, hos alla myndigheter. Medborgarna har tillgång till uppgifterna om de inte omfattas av sekretesslagarna.”

2001 fick EU nya regler om öppenhet och transparens. Nu är de på väg att ändras. Beatrice Ask tog upp problem i förslagen som hon och Sverige menar minskar öppenheten:

o Ett dokument existerar inte förrän det registrerats eller skickats.

o Vissa typer av dokument undantas oavsett deras innehåll.

o Öppenhets- och sekretessreglerna ska gälla parallellt med medlemsstaternas regler.

”Det leder till att en medborgare, i vissa fall, måste känna till åtminstone 28 regeluppsättningar”, sa Beatrice Ask.

”Det handlar om grundläggande legitimitet och tillit” sa hon vidare och påminde om att EU-fördraget säger att unionens folk ska föras närmare varandra och att beslut ska fattas så öppet som möjligt och så nära de berörda som möjligt.

Hela talet finns på regeringens hemsida.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.