Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag11.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

BBCs videoavtal med tidningssajter skakar om marknaden

Publicerad: 29 Juli 2009, 05:24

BBC:s avtal om att förse fyra dagstidningskoncerners sajter med videonyheter har fått en del negativa reaktioner. Murdochkoncernen News International säger att man tackat nej: avtalet gynnar ensidigt BBC.


Ämnen i artikeln:

BBCThe Guardian

BBC-avtalet som slutits med koncernerna som bland annat ger ut The Guardian, Independent, Daily Telegraph och Daily Mail gäller videomaterial om inrikespolitik, näringsliv, hälsa och forskning och teknik.

BBC har deklarerat att även andra är välkomna att sluta avtal om materialet – om sajten har mer än 1 miljon unika besökare. Det är dock inte aktuellt med fler områden, definitivt inte underhållning och sport.

Några villkor gäller för materialet på tidningarnas sajter, inga annonser, varken före, under eller efter, materialet vara BBC-märkt och länkar ska finnas till BBC:s sajter. Videospelaren är spärrad, så att materialet inte kan ses utanför Storbritannien.

News International – som bland mycket annat ger ut The Sun, The Times och News of the World, har deklarerat att man inte är intresserat av ett avtal. Marknadsföringsvillkoren är för ”betungande”, och de som använder materialet kommer att ”ge BBC reklam utan att få betalt”, så ”gratis” är det inte.

BBC:s konkurrent kommersiella ITN kommer att vända sig till BBC Trust – företagets högsta ”styrelse” – för att klaga på att avtalet ”rycker undan mattan” under deras egna syndikeringsplaner.

Press Association har liknande kritik, BBC dumpar marknaden och gör det svårt för affärsdrivande verksamheter att konkurrera.

Precis som i Sverige har public service kritiserats för att med allmänna medel tränga undan självständiga, kommersiella aktörer på nätet. I vintras ledde de brittiska tidningarnas protester till att BBC Trust stoppade företagets planer på en omfattande satsning på lokala sajter.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

BBCThe Guardian

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.