Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

BBC-modellen ”jätteintressant”

Publicerad: 13 Maj 2016, 09:47

I Storbritannien har BBC beslutat att stötta lokaltidningarna med 150 journalisttjänster. Mycket intressant att titta närmare på menar AnnaKarin Lith, redaktionell chef på Mittmedia.


Ämnen i artikeln:

BBC

Avtalet mellan BBC och News Media Association (NMA) säger att public service-kanalen från och med 2017 ska gå in med 8 miljoner pund vilket betyder löner för 150 journalister. Journalisterna ska vara anställda av de lokala tidningshusen för att bevaka lokala myndigheter åt både medieföretagen och BBC.

Det ske bland annat resultera i en nyhetsbank med rörligt material samt ge möjligheter att jobba med datajournalistik som annars kunde vara omöjligt för mindre aktörer.

Fördelningen av den offentliga mediefinansieringen är äntligen uppe i ljuset även i Sverige och BBC-modellen är givetvis mycket intressant att titta närmare på. Det är ett faktum att SVT och SR har låg närvaro utanför storstäderna och det är högst relevant att med nya ögon se om offentliga medel ska användas för att garantera att de lokala mediehusen även framåt har rimliga förutsättningar att granska makten, kommenterar AnnaKarin Lith, redaktionell chef på Mittmedia.

Gunnar Strömblad som var ordförande för Public service-kommissionen som presenterade sin slutrapport i våras tycker också att det låter jätteintressant.

Till skillnad från public service-bolagen i Sverige räcker BBC ut en hand och vill hitta vägar till ett samarbete. Den viljan till dialog finns inte i Sverige.

Kommissionen har dock avslutat sitt arbete och det kommer inte att bli någon uppdatering av rapporten utifrån vad som nu hänt i Storbritannien.

BBC har licensintäkter på cirka 44 miljarder kronor årligen. Därutöver har bolaget stora inkomster från program som säljs till omvärlden.

Tidningarnas krav på BBC fick gehör

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.