Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

BBC i övergreppsskandal

Publicerad: 10 Oktober 2012, 06:23

Sexskandalen kring den avlidne tv-legendaren Jimmy Savile fortsätter att växa.


Ämnen i artikeln:

BBC

Den excentriske tv-legendaren Jimmy Savile var länge en av Storbritanniens största kändisar, bland annat som programledare för musikprogrammet Top of the Pops. I natt fraktade Saviles familj bort hans gravsten för att inte väcka anstöt hos allmänheten och premiärminister David Cameron har öppnat för att postumt plocka bort det ”Sir” som Savile fick lägga till när han adlades.

För efter att kvinna efter kvinna (och nu även män) de senaste veckorna trätt fram råder det enligt polisen ingen tvekan om att Savile systematiskt och hänsynslöst missbrukade sitt kändisskap för att utsätta unga ofta minderåriga flickor för sexuella övergrepp.

Skandalen förstärks av att hans beteende under många decennier tycks ha varit en öppen hemlighet i medie- och musikbranschen.

Igår utvidgade Scotland Yard plötsligt sin utredning till att omfatta individer som antingen höll Jimmy Savile bakom ryggen eller själva deltog i övergreppen. Personal på BBC och ITV, liksom flera brittiska kändisar, riskerar nu att arresteras. BBC:s krissituation förstärks av frågetecknen kring varför public service-bolaget stoppade en undersökande dokumentär om Jimmy Savile förra året, något som kritiserats hårt internt.

Läs mer: Guardians Michael White frågar sig varför de tuffa tabloiderna inte satte dit Savile.

Ämnen i artikeln:

BBC

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.