Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Barnprogram kritiseras för exotifiering

Publicerad: 25 November 2015, 06:04

SVT:s Wild kids anklagas för att ge en allt för ensidig och förenklad bild av Afrika.


Ämnen i artikeln:

SVTDagens NyheterBarnkanalen

På Barnkanalens Facebooksida har flera reagerat på att programmet ”klumpar ihop” de länder, språk och personer som bor på kontinenten, skriver Dagens Nyheter.

En av dem som kritiserar programmet ifrågasätter att Wild kids återkommande använder begreppet Afrika utan att nämna vilket land som åsyftas och personen skriver vidare att programmet är fyllt av nidbilder och stereotypa föreställningar:

”Många afrikansksvenska barn som tittar på det här programmet får dåligt självförtroende när deras länder målas upp på det här förenklade sättet”.

Lisa Andrae, projektledare för Wild kids säger till Dagens Nyheter att SVT är tacksamma för feedbacken och att den varit nyttig att ta del av:

”Jo, vi har fått kritik för att använda svepande begrepp om Afrika, och jag kan bara hålla med. Det är slarvigt av oss. Wild kids är ett program med djur och natur i fokus. Vi har velat ge barnen en naturupplevelse, den afrikanska savannen. På så vis har vi inte haft som avsikt att skildra hela landet. Vi har aldrig tänkt på att det skulle uppfattas som stötande.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.