Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Barnkanalen vill lära de små att programmera

Publicerad: 14 Oktober 2016, 07:27

Nästa vecka är temat i Morgonshowen programmering. Foto: SVT (Bilden är från i våras)

Nästa vecka drar UR-serien Programmera mera igång på Barnkanalen. Emma Lindqvist, som arbetar på SVTi, tycker att förståelse för programmering är en demokratifråga.


Ämnen i artikeln:

URBarnkanalen

Programmet, som ska väcka barns intresse för att koda, har premiär i Barnkanalen på onsdag. Samtidigt gör Morgonshowen en temavecka kring samma ämne. Med satsningen vill man slå hål på myten att programmering skulle vara svårt och krångligt.

”Programmering är världens största språk och därför känns det viktigt att barn får lite inblick i hur det fungerar”, säger Madeleine Adaktusson, producent för Morgonshowen, till SVT:s interntidning Vipåtv.

Emma Lindqvist, som arbetar på SVTi med Barnkanalen och Barnplay, går ännu längre och kallar det för en demokratifråga:

”Det är viktigt att förstå sin omvärld. Hur internet fungerar och att alla tekniska prylar, som datorer och mobiltelefoner, inte är magiska, utan att det är människor som har byggt och programmerat dem. Förståelse för programmering är en demokratifråga”, säger Emma Lindqvist.

Under veckan kommer Emma Lindqvist att medverka i Morgonshowen dagligen för att hålla i en programmeringsskola. I studion finns en kodmaskin som programledarna kodar och på sajten, barnkanalen.se, kan publiken varje dag testa sina nya kunskaper.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

URBarnkanalen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.