Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Barn får gå reporterskola på sommarlovet

Publicerad: 31 maj 2018, 10:28

Minibladets projekt Reporterskolan blir en sommarlovsaktivitet på fyra bibliotek i Eskilstuna.


Nyhetstidningen Minibladet, som riktar sig till barn mellan 4 och 12 år, grundades i oktober 2014 av Maria McShane på företaget Läs och lär. I dag består verksamheten av en veckotidning och flera nyhetssajter. Utöver det driver Minibladet ett projekt man kallar Reporterskolan, vilket möjliggörs av pengar från Post- och telestyrelsen. I reporterskolan, som började som ett pilotprojekt i Göteborg, Svedala och Malmö, får barnen agera minireportrar och i den rollen tilldelas de uppdrag i olika svårighetsgrad.

Nu står det klart att Reporterskolan blir lovaktivitet på fyra bibliotek i Eskilstuna under vecka 26 och 32 i sommar.

– Formen och innehållet liknar det som används i skolorna i dag, men reporterskolan i biblioteken är mer koncentrerad – och mer inriktad på mediekunskap och källkritik.

Under de fem kursdagarna kommer barnen bland annat att få prova på att göra intervjuer, reportage, enkäter och lära sig om källkritik.

– Det känns väldigt roligt att samarbeta med biblioteket med den här nya formen, säger Maria McShane.

Sedan tidigare samarbetar Minibladet med Eskilstuna-Kuriren. I vår har därför flera barn fått sina journalistiska texter publicerade i tidningens pappersupplaga. Nu får barnen en ny chans att se sina texter gå i tryck. Alla mellan 9 och 12 år kan anmäla sig på Eskilstuna stadsbiblioteks hemsida.

– De här biblioteken ligger i fyra olika områden men genom reporterskolan får barnen mötas och göra två tidningar tillsammans.

Kan det bli aktuellt med reporterskolor i fler städer?

– Ja, absolut. Vi för samtal, men ingenting är 100 procent klart än.

Läs också

Dagstidningar som samarbetar med Minibladet får stöd

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev