Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bark skriver okänt kapitel i Metros historia

Publicerad: 11 April 2006, 09:22

Det gäller att genomföra sina idéer innan någon annan gör det. Det skriver John Bark i sin bok Från ett tidningshuvud. Det han syftar på är Metro. Enligt honom har han mycket större del i konceptet än vad som hittills är känt.


Ett snabbläst gratistidning. Utdelad i kollektivtrafiken. Tanken får adrenalinet att öka hos John Bark. Året är 1990 och han är på väg till kontoret som han delar med Pelle Anderson, som längre fram skulle bli en av tre grundare till Metro.
Senare, vid ett möte med HC Ejemyr, Robert Braunerhielm och Monica Lindstedt, där John Bark och Pelle Anderson presenterade några tankar om en Stockholmsguide, berättade han enligt boken även om sina tankar på en bussläsningstidning.
HC Ejemyr, blivande vd för Metro, tyckte enligt boken att det var en lysande tanke och verkligen något att satsa på.
Situationen finns också beskriven i Sören Larssons artikel ”Tidningen som tog tunnelbanan till läsarna” i Makt & Media 1996. Den finns också att läsa på Pelle Andersons designbyrå A4:s hemsida.
Enligt den var det HC Ejemyr som fick tanken att distribuera tidningen via tunnelbanan. När han kom med förslaget ska det ha gått en stöt genom Pelle Andersons kropp.
Bark och Anderson hjälptes också åt att ta fram ett formförslag till kvällstidningen iDag. Enligt Barks bok var det i det närmaste identisk med utseendet på vad som senare skulle bli Metro.
Pelle Anderson vill inte för Pressens Tidning kommentera vad John Bark skrivit i sin bok.
MIKAEL MARKLUND

Fotnot: Pressens Tidning återkommer med en recension av boken ”Från ett tidningshuvud” i ett senare nummer.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.