Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bara några procent vill betala för nätnyheter

Publicerad: 22 September 2009, 04:46

Börjar sajterna ta betalt sticker läsarna. Bara fem procent säger sig vara villiga att öppna plånboken för att få fortsätta få del av innehållet enligt en engelsk undersökning. Svenska siffror pekar åt samma håll.


Så länge det finns gratisalternativ kommer konsumenterna att välja dessa för sin dagliga nyhetskonsumtion. Det visar en brittisk undersökning där närmare 1 200 personer har tillfrågats om vad de skulle göra om deras favoritsajt när det gäller nyheter börjar ta betalt för innehållet:

74 procent skulle hitta nyheter någon annanstans, 8 procent skulle bara läsa rubriker och annat gratisinnehåll, 5 procent skulle betala och 12 procent visste inte hur de skulle agera.

Betalningsviljan är högst i åldersgruppen 16 till 24 år. Där anser 13 procent att de kan tänka sig betala för nyhetsinnehåll, bland de mellan 25 till 34 är siffran 6 procent för att bara ligga på någon procent i åldersgrupperna över 35 år.

Av de som är villiga att betala så kan över hälften tänka sig en längre prenumeration, 26 procent kan gå med på att betala för en dags användning och drygt 20 procent vill helst betala per artikel.

Läs mer här, och här:

Svenska Dagbladet har frågat sina nätläsare om de är beredda att betala för internet.
Av närmare 6 500 svar (klockan 10.40) så säger sig 4 procent obetingat ja, 27 procent kan tänka sig göra det för vissa tjänster och 69 procent aldrig.

Se resultatet här: 

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.