Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.06.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bankerna skriver av Stampens miljonlån

Publicerad: 16 Januari 2019, 08:00

Stampens huvudägare Peter Hjörne (t.v) och Stampens koncernchef Martin Alsander (t.h) Foto: Arkiv.

Tre storbanker gör avskrivning på Stampens lån. 150 miljoner svenska kronor, som koncernen är skyldig, försvinner – det gör att bankerna blir av med lån på totalt 300 miljoner. Men bankerna har ändå tjänat bra på räntekostnaderna genom åren.


Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderStampen

Vid årsskiftet 2017/2018 hade Stampen lån på 297,9 miljoner svenska kronor hos SEB och Nordea med Handelsbanken som huvudbank. Det ursprungliga låneavtalet löpte ut nu vid nyår. Villkoren har varit tuffa med rörlig och hög ränta, som skruvades upp då Stampen flera gånger bröt mot lånevillkoren. Som mest hade Stampen räntebärande lån i miljardklassen med räntekostnader på över 100 miljoner kronor om året. När Stampen rekonstruerades 2016 fick staten och leverantörerna stå för stödet på över en miljard kronor, medan bankerna klarade sig utan förluster.

De har alltså tjänat bra på Stampens elände genom åren.

Nyligen delades Stampen i tryckerikoncernen VTAB Holding och Stampen Media med de kvarvarande tidningarna och distributionen.

– Banklånen som finns kvar efter uppdelningen ligger i VTAB Holding och är refinansierade med ny bank. De uppgår i dag till cirka 150 miljoner kronor, säger Stampens avgångne koncernchef Martin Alsander, som nu är ordförande i Stampen Media och vice ordförande i VTAB.

Har Stampen Media också lånat 150 miljoner kronor?

– Nej, det finns inga lån eller räntebärande skulder i Stampen Media. Banklånen refinansierades i december 2018 tillsammans med övriga processer som samtliga möjliggjorde uppdelningen.

I vilken bank har VTAB lånat pengar?

– Vi väljer att inte gå närmare in på det.

Ska ni placera en obligation som ersätter lånet?

– Hur styrelsen väljer att finansiera VTAB framåt är inget som vi diskuterar externt.

Hur reglerar ni interna skulder mellan VTAB och Stampen Media?

– Mellan Stampen Media och V-TAB finns i dag endast en affärsrelation i form av köp av trycktjänster. Fordringar och skulder som tidigare funnits mellan dessa båda koncerner är reglerade.

Behöver Stampen Media genomföra en emission för att klara året?

– Bolagen ansvarar nu för sin egen finansiering och arbetar långsiktigt med denna.

Hur påverkas det framtida ägandet av den finansiering ni valt?

– Hur ägandet i de båda koncernerna kommer att se ut framåt kan jag inte förutsäga. Båda bolagen har engagerade och kapitalstarka ägare men ägarbilden kan naturligtvis förändras beroende på olika saker.

Allt tyder alltså på att de tre tidigare bankerna efterskänkt omkring 150 miljoner kronor för att slutligen bli av med en högriskkund som Stampen. Medievärlden har också ställt frågan direkt till Handelsbanken, utan förväntan på något svar om relationen till en enskild bankkund.

Stampen Media uppges ha klarat fjolåret utan förlust, men tog vid årsskiftet över sorgebarnet Västsvensk Tidningsdistribution, VTD, som tidigare låg under VTAB. Stampen Media bar med sig en goodwill på 347 miljoner kronor, varav 58 miljoner i utomhusföretaget Wallstreet, in i fjolåret och kan snart behöva nytt kapital.

För VTAB är problemet den stadigt minskande volymen dagstidningar. VTAB har två dagspresstryckerier som är helt beroende av externa kunder: Västerås där Mittmedia är största kund och Södertälje där Schibsted dominerar. De båda delar på storkunden Mitt i.

De flesta stora tryckavtalen löper ut vid nästa årsskifte. Vem som då äger Mittmedia är oklart, liksom var de ska trycka. Klart är bara att Mittmedia saknar pengar och har behov av att fylla de egna tryckerierna i Falun, Sundsvall och Östersund.

Bonnierägda Bold i Akalla har stor överkapacitet och skulle kunna svälja Schibsteds Svenska Dagbladet och Aftonbladet, som i dag utgör basen för VTAB i Södertälje. Prispressen på dagstidningstryck har varit hård och lättar rimligen inte under året.

Under Stampens storhetstid för tio år sedan hade VTAB ett dussin tryckerier. I dag är bara hälften kvar och de kämpar med lönsamheten. Stampens avgångne koncernchef Martin Alsander sade till Medievärlden i höstas att tryckeristrukturen kan behöva ses över.

VTAB:s vd Peder Schumacher vill varken kommentera tryckerifrågor eller svara på frågan om bodelningen från Stampen.

Leif Holmkvist

mvredaktion

Läs också

Stampen räknar med nya förluster (2018-11-27)

Ämnen i artikeln:

Martin AlsanderStampen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.