Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bangs nya chefredaktör om rollen

Publicerad: 15 november 2017, 10:57

Bangs chefredaktör Vian Tahir. Foto: Angela Larsson.

Vian Tahir tar över tidskriften Bang efter Sanna Samuelsson och Valerie Kyeyune Backström som tidigare delat på chefredaktörskapet.


Sedan sommaren 2017 har Vian Tahir arbetat som redaktör för tidningen. Nu blir hon chefredaktör.

– Det känns jättekul och väldigt stort. Jag minns när jag var en ung, nybliven feminist och lånade Bang på biblioteket i Lund. Det är rätt häftigt att gå från det till att vara chefredaktör över tidningen.

Hon blir den första att inte dela på ansvaret med någon annan.

– Det känns lite läskigt att vara ensamt ansvarig, men som tur är har jag två duktiga kollegor att bolla olika frågor med.

En av de större utmaningarna med sin nya roll tror Vian Tahir blir att fortsätta bredda Bangs målgrupp.

– Det är viktigt att Bang lyckas engagera en yngre generation feminister. När det gäller det arbetet har mina företrädare påbörjat ett utmärkt jobb som jag nu ska fortsätta.

Ett sätt att möta den utmaningen blir att titta på det digitala, berättar Vian Tahir:

– Magasinet kommer alltid att vara Bang. Men vi behöver också locka de yngre läsarna som vuxit upp med nätet. Det vi klurar på nu är hur vi ska kunna erbjuda delar av Bang där för att hitta den målgruppen.

Finns det några planer på att lägga ned magasinet?

– Nej, det är huvuddelen i vår verksamhet. Förutom med text arbetar vi också en hel del med illustrationer. Och sådant gör sig ofta bäst i ett magasin, så det kommer att finnas kvar.

Bang består av en ideell förening med en styrelse som är arbetsgivare. På redaktionen finns i dag tre personer. Vian Tahir, en redaktör och en kommunikatör. I dagsläget är det bara Vian Tahir som är tillsvidareanställd. Men till årsskiftet hoppas hon att alla som anställs på Bang ska ha samma anställningsform.

– Det är ett led i vårt arbete att försöka skapa en långsiktigt hållbar och kreativ arbetsplats. Ambitionen är att – i den mån det är möjligt – kunna erbjuda tillsvidareanställningar och låta de som vill jobba heltid. Med den tryggheten tror jag att kreativiteten kommer.

Just nu planerar Bang för hur nästa års utgivning ska se ut. Valet kommer givetvis att ta en del plats, berättar Vian Tahir, men man kommer att ta ett bredare grepp:

– Eftersom magasinet bara kommer ut fyra gånger per år kommer vi inte kunna diskutera den senaste partiledardebatten – och det är inte heller riktigt så Bangs tidigare bevakning har sett ut. Men det finns en rad frågor vi behöver ta ställning till. Både i valet, men också mer långsiktigt. Därför kommer nästa års tema att vara framtiden.

Som exempel på en sådan framtidsfråga lyfter Vian Tahir miljön.

– Vad händer globalt om vi inte lyckas vända utvecklingen inom de två-tre kommande mandatperioderna? Vi vet att de som drabbas hårdast av miljöförstöring är kvinnor i fattiga delar av världen. Därför är det en viktig feministisk fråga.

Vian Tahir har många idéer för Bang och ser ljust på framtiden för tidskriften:

– Jag tycker det ska bli väldigt roligt att styra den här skutan ett tag framöver. Och jag tror att nästa år kan bli spännande för oss.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev