Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bang kämpar för sin överlevnad

Publicerad: 31 oktober 2018, 13:07

Bangs chefredaktör Vian Tahir. Foto: Angela Larsson.

Just nu pågår kampanjen Rädda Bang som ska säkra att den feministiska tidskriften kan fortsätta ges ut. Lyckas man inte stabilisera ekonomin kan det gå ut över utgivningstakten, berättar chefredaktören Vian Tahir.


Nyligen rapporterade Medievärlden att Feministiskt Perspektiv saknar omkring 500 prenumeranter för att nå gränsen för presstöd. Den 13 november är det dags för tidningens årliga revision. Då avgörs om antalet prenumeranter räcker för fortsatt utgivning.

En annan feministisk och antirasistisk tidskrift som brottas med ekonomiska problem är Bang. Till skillnad från Feministiskt Perspektiv är Bang inte presstödsfinansierad. Däremot får tidskriften ett kulturtidskriftsstöd från Kulturrådet som utgör omkring 30-40 procent av Bangs totala intäkter. Stödets storlek påverkas inte i någon större utsträckning av hur många läsare en tidskrift har utan det avgörs av andra saker som att det ska finnas ett mångsidigt utbud av olika kulturtidskrifter samt vikten av tidskriften för kulturvärlden.

Men bidraget täcker inte och ska inte täcka alla Bangs kostnader, utan tidskriften finansieras framför allt genom prenumerationsintäkter. Men de har minskat det senaste året. Sedan början av oktober pågår därför kampanjen ”Rädda Bang” vars syfte är att skaffa 800 nya läsare eller samla in 200 000 kronor. Det för att kunna fortsätta ge ut tidskriften. Chefredaktören Vian Tahir berättar att kampanjen gett effekt.

– Vi har fått ett jättestort stöd. Det är helt fantastiskt. Senast jag tittade hade vi fått över 400 nya prenumeranter och samlat in strax över 50 000 kronor.

Hon berättar att många tidigare prenumeranter som glömt att uppdatera prenumerationen nu gjort det. Och i och med det stöd man fått ser det nu ut som att man kommer kunna fortsätta ge ut Bang.

– Med det stöd vi fått och hoppas kunna få framöver verkar det som att Bang kommer att räddas. Däremot kan nästa år inledas på minus om vi inte kommer upp i målen för Rädda Bang-kampanjen och då blir frågan vilka åtgärder det kräver. Lyckas vi inte stabilisera det här finns en risk att vi inte kan fortsätta i samma form och takt.

En anledning till att tidskriften tappat prenumeranter och förlorat annonsintäkter är att den under 2017 kämpade med arbetsmiljöproblem vilket gjorde att tidskriften inte kom ut på sex månader, berättar Vian Tahir. Hon vill inte utveckla vad arbetsmiljöproblemen gällde, men konstaterar att det fått negativa effekter för prenumerationsstocken:

– Anledningen till att vi står här i dag är att våra läsare tappade förtroendet för oss efter det här uppehållet. De fick väldigt lite information, vilket gjorde att vi förlorade många av dem. Det finns en hel del saker både internt och externt som vår dåvarande styrelse, som är arbetsgivare och ytterst ansvarig, hade kunnat göra annorlunda eller bättre.

Sedan en tid tillbaka pågår ett arbete med att stabilisera organisationen.

– Vi har en ny styrelse vars ambition är att stabilisera organisationen både arbetsmiljömässigt och ekonomiskt. Man har till exempel fattat beslut om att jag är ensam chefredaktör. En annan sak är att vi numera är tre i stället för två på redaktionen. Vi vill också öka löner och arvoden.

I den nya styrelsen är Lina Stenberg ordförande, Bojana Mandic vice ordförande, Estella Burga kassör, Helena Lindblom och Emilia Åkesson ledamöter samt Anna Werkelin Ahlin suppleant.

Vian Tahir tillsattes som chefredaktör i november förra året. Då var hon den enda på redaktionen som var tillsvidareanställd. I dag är alla tre på redaktionen tillsvidareanställda.

– Det är också ett exempel på förändringar som genomförts. Just att kunna erbjuda tillsvidareanställningar har varit viktigt för oss eftersom de otrygga anställningarna i medievärlden och kultursfären skapar en stor oro bland medarbetarna.

Läs också

Brådska för Feministiskt Perspektiv att nå presstödsgränsen (2018-10-26)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev