Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Bamseserie blir läskig novell

Publicerad: 31 oktober 2018, 12:09

Bamses "Nina i knipa" blir skönlitterär novell – tolkas av skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist.


Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist har gjort en 30-sidig tolkning av Bamse-serien Nina Kanin som hamnar i knipa. Novellen riktar sig till barn i åldrarna 8-10.

Den mörka novellen är Bamses skönlitterära debut. Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, berättar att det hela började med en fråga från Pressbyrån.

– De vill öka läslusten och läsförståelsen bland svenska barn och ungdomar. Med novellen vill Pressbyrån belysa styrkan med serier och dess funktion som en inkörsport till mer avancerad läsning.

Därefter bestämdes att John Ajvide Lindqvist var den som skulle tolka.

– Det var egentligen Pressbyråns val, men vi tyckte att det var väldigt bra eftersom vi gillar John Ajvide Lindqvist och han har tidigare visat intresse för Bamse. Bamse var en språngbräda för honom in i att själv konsumera berättelser och böcker. Som han själv säger:

”Liksom för så många andra var serietidningar min första egna kontakt med det skrivna ordet. Dunderhonung var min färdkost på väg till superkrafter och nätkastare innan jag slutligen nådde fram till litteraturen. Just Bamse har varit en återkommande referens i mina romaner och därför var det självklart att tacka ja till projektet. Att skriva ny dialog till Skalman och Lille Skutt kändes som att jobba med mytiska storheter och det var absurt och roligt”.

Den skönlitterära novellen görs också tillgänglig som skolmaterial. På så sätt hoppas man att fler barns intresse för läsning väcks, berättar Charlotta Borelius.

– Vi hoppas att berättelsen kan underlätta för lärare i svenska skolor att inspirera sina elever. Pressbyrån har tagit hjälp av erfarna lärare i projektet som vi på Egmont tidigare samarbetat med.

Bamse har ju passerat 50, men lyckas ändå ständigt vara nyfiken och aktuell genom att fånga upp ämnen och samhällsförändringar. Hur gör ni?

– Dels handlar det om att vi vill fortsätta att föra vidare den stolta traditionen som finns i Rune Andréasons Bamsetidning i att ta upp angelägna frågor på ett underhållande och pedagogiskt vis. Och dels är vi på Bamse-redaktionen, liksom våra manusförfattare, själva engagerade i samhällsfrågor. Vi tar upp det som vi och våra läsare tycker är viktigt. Det gör att vi kan hålla Bamse aktuell och engagerade.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev