Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag18.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Bahnhof rustar för strid mot FRA

Publicerad: 28 Augusti 2008, 10:13

Bahnhof, en av Sveriges första internetoperatörer, tänker göra allt som står i dess makt för att motverka FRA:s allmänna kabelspaning, säger företagets vd Jon Karlung. (Rättad)


Bahnhof tänker för det första göra allt för att motverka FRA-lagen juridiskt. Enligt Jon Karlung strider den både mot grundlagen när det gäller brevhemlighet och integritet och dessutom mot EU:s lagstiftning.

– Enligt grundlagen har man som medborgare rätt att kommunicera utan att tredje man granskar kommunikationen, säger Jon Karlung.

Om lagen inte kan stoppas den juridiska vägen tänker Bahnhof försöka på teknisk väg, bland annat genom att flytta sin knutpunkt till Köpenhamn och kryptera trafiken.

– Och blir vi ändå tvingade att lämna ut information till FRA till slut kommer vi i alla fall att meddela alla som FRA gått in och granskat manuellt.

Igår lanserade Bahnhof också en applikation till webbläsaren Firefox som varnar användaren när trafiken kan vara avlyssnad.

– Eftersom det har hetat att folk inte förstått FRA-lagen ser vi det som en pedagogisk uppgift att förklara för folk vilken trafik som kan avlyssnas, och det förstår man om man använder den här applikationen. Dessutom lär man sig förhoppningsvis att trafiken är som ett öppet vykort och börjar formulera sig därefter.

– ”Folk har inte förstått” nähä, vi har bara jobbat med det här i femton år och startat Sveriges första internetoperatör, och vi och alla remissinstanser är negativa till FRA-lagen, vad är det vi inte har förstått?

Har ni stöd för det här hos era kunder?

– Ja, integriteten är en profileringsfråga för oss. Och varenda utlänning man pratar med har hört talas om den här mystiska östtyska lagen, vi har på kort tid lyckats skämma ut oss i hela världen med FRA-lagen.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.