Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag27.02.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Både sporre och kvitto

Publicerad: 25 Oktober 2010, 06:01

Reportaget om hur ett helt samhälle vände sig mot två våldtagna högstadietjejer i samhället Bjästa, har vunnit det prestigefyllda tv-priset Prix Europa. Det känns riktigt stort, säger Nicke Nordmark, en av reportrarna bakom reportaget.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Bilden från vänster: Fredrik Westerberg, Hasse Johansson och Nicke Nordmark. FOTO: Johan Sandberg.

Priset visar att Uppdrag granskning står sig oerhört starkt i tyngsta tänkbara europeiska konkurrens. Programmet har fått hedersomnämnanden tidigare men aldrig vunnit priset så det känns fantastiskt bra att få det här kvittot, säger Nicke Nordmark som tillsammans med Hasse Johansson och Fredrik Westerberg gjorde reportaget Den andra våldtäkten.

Prix Europa avgjordes i Berlin under förra veckan. Upplägget går ut på att alla de nominerade ser alla bidrag och sedan röstar fram en vinnare. Uppdrag granskning vann klassen Current Affairs före flera tunga BBC-produktioner.

Varför fick den här historien så stort genomslag även ute i Europa?

Det vi fick höra i Berlin var att det är en stark klassisk historia, på ett vis en urgammal historia, om den påstådda horan som fördrivs från byn. Samtidigt är det en modern berättelse om hur vi agerar på nätet, hur vi gömmer oss bakom tangentbordet och vilka obehagliga stämningar som kan skapas genom de sociala medierna.Den andra våldtäkten fick även berättartekniskt beröm för hur historien bit för bit rullas upp och för att man på ett spännande sätt tillför tittaren ny information under resans gång.

Har det här enorma nationella och internationella genomslaget påverkat er i arbetet även på senare tid?

Genomslaget har nog snarare sporrat oss att fortsätta jobba. Vi har fått bekräftelse på att våra arbetsmetoder och vårt berättande fungerar. Vi kommer nog att följa upp historien om Bjästa någon gång men just nu är det nog bäst att de inblandade får vila från oss ett tag.

Ingen prestationsångest?

Nej, faktiskt inte. Vi har jobbat så länge och vare sig tidigare eller senare har vi gjort något som fått så hysteriskt stort genomslag. Men en historia kan vara värd att berättas även om den inte får så stor uppmärksamhet. Vi har snarare fått ett stärkt självförtroende och vet att vi kan känna igen och förvalta en bra historia när den dyker upp.

Uppdrag Granskning om Bjästa vann Prix Europa

Bjästa-granskningen nominerad till Prix Europa

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.