Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Backa inte undan

Publicerad: 24 augusti 2011, 07:50

Två experter ger råd om hur man bäst bemöter hat och hot på nätet.


Civilrättsprofessorn Mårten Schultz skrev i helgens SvD en debattartikel om näthat, ”Brott är brott även på nätet” (20/8). Schultz tycker sig se att en ståndpunkt han kallar ”informationsfrihetsabsolutism” har växt fram i debatten om nätkommunikation. Detta trots att vissa digitala miljöer har förvandlats till ”rättslösa sfärer”. Medievärlden kontaktade Schultz och bad honom utveckla sina tankar.

– Genom att tvinga dem. När det gäller förtal på en blogg som inte har utgivarbevis svarar som utgångspunkt den som själv kränker. Vi vet dock någorlunda säkert att en blogginnehavare som modererar kommentarer också ansvarar för de inlägg som godkännes. Jag vill att innehavaren ska ha samma slags ansvar även för omodererade kommentarer, men inskränkt till uppgifter som man kan visa att innehavaren kände till.

Vad ska man göra åt sajter som ligger juridiskt oåtkomliga på utländska servrar?

– I viss mån kommer man ju inte åt dem. Men så stort är knappast problemet. Skriver jag kränkande saker från Sverige på min WordPress-blogg som ligger på en utländsk server ansvarar jag redan som det är.

– Jag tror på att visa att man inte backar undan. Fortsätt vara dig själv. Bemöt sådant som kan bemötas, så länge det är på en arena där du har någon form av kontroll, som din egen blogg, en vänskapligt inställd blogg eller din tidnings sajt. Säg ifrån när någon går för långt.

– Det sägs att man ska ignorera troll, fortsätter Lindqvist. Det tycker jag också, i de flesta fall, och beroende på var de uppträder. Jag tror att man mår bättre av att ignorera de anonyma horderna på Flashback och Politiskt Inkorrekt, så länge de håller sig där, men om de börjar invadera din blogg och kommentarerna på dina artiklar, då är det dags att svara och försöka få till en dialog. Det tjänar man alltid mest på själv.

Lindqvist är specialist på sökmotoroptimering, vilket innebär att han hjälper såväl företag som privatpersoner att påverka sökmotorernas resultat. En stor fördel med att inte backa undan, menar han, är att man samtidigt får kontroll över sina egna sökresultat.

– Den som vill ha kontroll över sin förstasida i Google måste kanske satsa på att finnas på ett tjugotal sajter av olika slag. Det handlar om mediasajter (oftast lätt för en journalist att få till), bloggar (enkelt för alla skrivande människor), forum (om man vill tvinga undan Flashback behövs lika stark forumnärvaro på andra forum), Facebook, Twitter, en Google-profil…

Transparensen leder också till att det blir mindre intressant för uthängarna att hänga ut dig, tror Lindqvist.

Hur ska man agera när småsinta påhopp urartar i förtal, till och med hot? Även Mårten Schultz menar att man inte bör stå passiv. Direkta hot ska polisanmälas. Sedan finns det en gråzon. Skriverier som inte når upp till straffrättens krav för att betraktas som olaga hot kan ändå kännas obehagliga och integritetskränkande. Sådana kränkningar, tycker Schultz, borde kunna räknas som ärekränkande.

– Om man som utgivare eller arbetsgivare till en journalist verkligen vill försöka komma åt till exempel återkommande kränkningar som balanserar på gränsen till hot, så är det klokt att inte stanna vid att bara göra en polisanmälan för olaga hot. Det finns andra möjligheter att utkräva ansvar och erhålla upprättelse.

Som vilka?

– Min bedömning är att yttranden som balanserar på gränsen till olaga hot ibland kan vara att anse som ärekränkning, förtal. Förtalsansvaret har kommit att bära en stor börda för att skydda enskildas integritet i svensk rätt, även när det ärekränkande momentet är underordnat det integritetskränkande momentet.

Transparens: Mårten Schultz är återkommande skribent för Medievärlden.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News