Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Axel Andén: Ska all skugga falla på Ekot?

Mediernas granskning i lördags visar att Ekots undersökning om sexuella trakasserier på teatern var undermålig. Men är det verkligen Ekots agerande som är det stora problemet?

Publicerad: 19 April 2010, 10:48

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Dagens Eko har stor trovärdighet, men är just nu ett renoveringsobjekt., skriver Maria Schottenius i Dagens Nyheter apropå Mediernas avslöjande.

Självklart borde Ekot hanterat det statistiska materialet med större försiktighet. Det är ett vanligt problem att egengjorda undersökningar har ett för stort bortfall och saknar bortfallsanalys.

Men ett större problem är att alla andra medier okritiskt förde informationen vidare utan att fråga om underlaget.

Samma sak hände när Dagens Nyheter blåste på stort om att mobbade blev kriminella. Det blev en stor nyhet i andra medier som rapporterade uppgifterna vidare utan att själva läsa underlaget. Hade de gjort det hade de upptäckt att Dagens Nyheter missuppfattat själva grundresultatet. Det var MOBBARE och inte MOBBADE som i högre utsträckning blev kriminella.

Det var först när TT skulle skriva om undersökningen som felet uppdagades. TT:s reporter gjorde det som man skulle önska att alla reportrar gjort. Läste underlaget. Förstod inte var DN hade fått uppgifterna från. Ringde forskaren som inte heller kunde förstå det. Och så uppdagades misstaget.

Något av det som Medierna gjorde inför lördagens program skulle man önska att någon av Ekots konkurrenter gjort redan samma dag.

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.