Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Axel Andén: New York Times är farligare än Twitter

Publicerad: 17 Augusti 2009, 07:01

I en bloggpost på Telegraphs sajt argumenterar Will Heaven för att det var Twitters fel att oppositionella dödades och fängslades i Iran och att protesterna ändå inte ledde till någonting.


Ämnen i artikeln:

Twittersociala medier

Jag har flera invändningar: Det är för tidigt att slå fast vad protesterna kommer att leda till och det är bättre att låta de direkt berörda svara på om Twitter varit ett användbart verktyg. Skribenten utgår från att de som protesterat lurats eller invaggats i falsk säkerhet när de använt sociala medier. Det är magstarkt att utgå från att iranska demonstranter inte förstår ny teknik och att de inte skulle vara kapabla att bedöma vilka risker de tar. Det iranska folket tog stora risker långt innan Twitter fanns.

Skribenten gör dessutom något som blivit vanligt bland dem som argumenterar ”mot” sociala medier: han målar själv upp den tänkta motståndarsidans bild av sociala mediers betydelse och argumenterar sedan för att den är överdriven, eller som i det här fallet sanningsenlig men livsfarlig. I själva verket går många debattörer från mainstreammedia då i polemik med ”den egna sidan” eftersom en så onyanserad bild av sociala medier nästan bara går att hitta i hårt vinklade tidningsartiklar och tv-inslag. För dem som själva använder sociala medier är Twitter bara ett av många verktyg i en stor verktygslåda.

Samtidigt som Twitter alltså anklagas för demonstranters död och vi fortfarande diskuterar om bloggar går att lita på, informerar tv-kanalen Fox det amerikanska folket om att president Barack Obama bygger koncentrationsläger för republikaner: en farlig lögn i ett land med en våldsam och beväpnad extremhöger. Hade det stått på en blogg eller mikroblogg hade få personer trott på det, och många skulle ha kommit med invändningar. Sociala medier är en sämre kanal för lögner.

Ett medie som publicerade många lögner om Saddam Husseins regim i Irak var New York Times. I Almedalen berättade Katharine Zaleski: ”Bushadministrationen planterade lögner om Irak i New York Times för att motivera kriget. Vi startade Huffington Post för att det aldrig ska få hända igen”. Nu har sajten, som till stora delar bygger på medborgarjournalistik, 22 miljoner unika besökare i månaden.

New York Times används av administrationen i världens enda supermakt för att motivera ett angreppskrig med hundratusentals döda i Irak. Twitter används av människor på gatan som protesterar mot den repressiva regimen i Iran.

Nu är frågan emellertid inte längre om sociala medier har en plats i det nya medielandskapet, utan om Fox och New York Times har det.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Twittersociala medier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.