Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Axel Andén När det handlar om Rinkeby försvinner källkritiken

Konflikts granskning i helgen visar att medierna går i gång så mycket på idén om en radikal islamisering av förorten att de släpper källkritiken och klipper bort förklaringar som inte passar in i bilden. (Uppdaterad)

Publicerad: 26 April 2010, 06:50

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Kalla Fakta

Helgens Konflikt i P1 var en skrämmande påminnelse om hur dåliga svenska medier kan vara på att bevaka förorterna. I februari sände Kalla Fakta ett inslag om religiösa extremister i Rinkeby, som presenteras så här på TV4:s hemsida: Kadafi Hussein vill bo i Sverige – men tycker inte att han gör det. Andra lagar gäller i den del av Rinkeby som i folkmun kallas för Lilla Mogadishu. Kalla Fakta var inte ensamma. Festfixaren och ungdomsledaren Kadafi Hussein har nu gett sin bild av situationen i Rinkeby i de flesta tidningar och tv-kanaler.

Enligt Kadafi Hussein var männen utanför hans fester religiösa extremister som inte vill att flickor ska få dansa och ha roligt. När Konflikt undersöker saken visar det sig att extremisterna i många fall var föräldrar som var oroliga för sina barn eftersom åldersgränsen var 13 25 på festerna. En person som har gett den förklaringen har redigerats bort av flera medier. Det passade inte in i vinkeln.

Som Barni Noor, från Sveriges unga somalier, säger i Konflikt: Det går inte att åka till en stadsdel som Söder och påstå en massa saker, för människor kan stå upp för sig själva och vet sina rättigheter, vet hur samhället fungerar. Rinkeby är ett perfekt ställe för att kunna göra vad man vill.

Konflikt undersöker också uppgifterna om dödade svenskar i Somalia, som etablerats som en mediesanning förra året. Säpo vägrar säga var uppgifterna om eventuellt dödade svenskar kommer ifrån och UD känner inte till något bekräftat fall.

För några veckor sedan sände Aktuellt ett märkligt inslag där socialdemokraten Nalin Pekgul satt och berättade om hur radikal islam ökar i förorterna, hur extrema muslimer nästlar sig in i de politiska partierna och att det ställs lägre krav på invandrare i politiken. Inga undersökningar refererades, inga kritiska frågor ställdes, inga forskare tillfrågades. Aktuellt presenterade en persons högst personliga upplevelser som sanningen, och lät inga andra komma till tals.

I  boken De apatiska visar Gellert Tamas vad som händer när journalister inte är källkritiska. Lögner om dem som inte har makt i samhället sprider sig som en löpeld, och inte förrän makthavare tar deras sida kan de få någon slags upprättelse. Uppdrag Gransknings reportage om Bjästa visade på hur bra grävande journalistik går till, och hur enkelt det kan vara. Istället för att våldtäktsmannens familj fick upprättelse fick sanningen upprättelse genom enkla frågor som: var fick du höra det? Vem har sagt detta? Vad har du för källor?

Journalistens ansvar att ställa kritiska frågor till den som beskyller ökar när de som drabbas befinner sig i underläge. Tar inte journalisterna det ansvaret får vi en medierapportering och därmed en verklighetsbeskrivning som inte är i harmoni med verkligheten.

Uppdaterad: Konflikts granskning innehöll sakfel:

Fel i Konflikt om Rinkeby

Kalla Fakta: Konflikts misstag förändrar hela bilden

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Kalla Fakta

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.