Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Axel Andén lämnar Medievärlden

Publicerad: 20 maj 2019, 07:11

Axel Andén. Foto: Janne Næss

Medievärldens chefredaktör och ansvarige utgivare Axel Andén lämnar Medievärlden efter 13 år för att ta över Haparandabladet efter Örjan Pekka.


Ämnen i artikeln:

Medievärlden

Axel Andén kom till Medievärlden, som då hette Pressens Tidning och tillhörde Tidningsutgivarna, som reportervikarie för snart 13 år sedan. I samband med att papperstidningen lades ned 2009 tog han över som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Sedan dess har Medievärlden genomgått flera stora förändringar. År 2014 lämnade publikationen TU och blev oberoende, ägd av den dåvarande redaktionen, som utöver Axel Andén bestod av Mikael Marklund och Lisa Bjurwald. Tillsammans tog de tre fram och utvecklade den digitala plustjänsten Medievärlden Premium. För två år sedan köptes Medievärlden upp av Alma Media för att knappt ett år senare – tillsammans med Dagens Media – säljas vidare till Bonnier Business Media.

I dag består Medievärldens redaktion av Axel Andén (föräldraledig), Linnéa Kihlström, tf chefredaktör och ansvarig utgivare, och Lucas De Vivo, reporter. Men nu står det klart att Axel Andén – efter sin pågående föräldraledighet – lämnar Medievärlden för Haparandabladet, där han tidigare hoppat in som nyhetschef i olika omgångar. Axel Andén ersätter Örjan Pekka som varit chefredaktör och ansvarig utgivare på tidningen sedan 1997.

– På Medievärlden har jag kunnat bidra till lokaljournalistiken genom att bevaka den och lyfta fram bra exempel. Men det som lockar med min nya roll är att jag verkligen kan vara med och få utveckla den. Det sägs ofta att lokaljournalistiken är viktig, fast jag tror att ganska få förstår exakt hur viktig den är. Lokaljournalistik är lite som ett vaccin. Så länge den fyller sin funktion så märks den inte så mycket, men skulle den inte finnas där blir samhället sjukt. Och det gäller kanske särskilt i dessa tider när det finns farliga strömningar i samhället, säger Axel Andén.

Mathias Kallio, affärsområdeschef på Bonnier Business Media, kommenterar:

– Det är självklart tråkigt att tappa Axel som varit en sådan drivande kraft bakom Medievärlden under 13 års tid och jag vill gratulera Örjan Pekka till en kanonrekrytering, säger Mathias Kallio.

Haparandabladet grundades 1882 och är trespråkig, med svenska, finska och meänkieli. Tidningen utkommer tisdagar och fredagar på papper och som e-tidning. Axel Andéns fokus och uppdrag framåt blir att fortsätta utveckla den abonnerade tidningen i sin traditionella form men också HB som digitala produkter.

– Det känns riktigt roligt. Axel Andén tillför en digital kompetens och en kunskap om media som kommer att vara värdefull för våra läsare och annonsörer. Han är också känd bland våra läsare, då han under ett antal perioder sedan 2016 jobbat på Haparandabladet, säger Örjan Pekka, som behåller uppdraget som tidningens vd, ägare och ledarskribent.

Linnéa Kihlström kvarstår som tillförordnad chefredaktör och tillförordnad ansvarig utgivare för Medievärlden.

Läs också

Axel Andén: Nu blir jag en del av bevakningsområdet (2019-05-20)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Medievärlden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.