Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Axel Andén: Bloggdomen ger fritt fram att publicera utan ansvar

Helsingborgs Tingsrätt anser inte att en bloggare är ansvarig för förtal i kommentarer som den aktivt publicerar på sin blogg.

Publicerad: 29 April 2010, 10:58

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Den som vill förtala någon utan att bli störd kan starta en blogg, skriva oantastliga inlägg, och sedan anonyma kommentarer med förtal och förolämpningar. Eftersom bloggaren själv bestämmer om kommentarerna ska vara kvar eller inte, och tingsrätten inte anser att det är bloggarens ansvar att ta bort dem kan de tryggt få ligga kvar, trots att de bryter mot lagen.

Det är visserligen inte helt nytt; för efterhandsmodererade kommentarer har det varit ganska givet att man kunnat göra så. Men då har det varit med känslan att de ändå måste tas bort om man exempelvis uppmärksammas på dem. Ansvarsbefriade förhandsmodererade bloggar innebär att det egentligen är fritt fram att både publicera dem och låta dem ligga kvar. Eftersom bloggaren själv, redan från början, valt att publicera kommentaren.

Fallet som Medievärlden skrev om igår handlade om förtal i två former på samma blogg. Ett i citatform, som fälldes, och ett i kommentarsform, som friades.

Alltså: om bloggaren publicerar ett citat som innehåller förtal fälls den. Om bloggaren publicerar en kommentar som innehåller förtal då är det straffritt.

Tingsrätten konstaterar, helt korrekt, att förtal inte finns uppräknat i lagen om elektroniska anslagstavlor. Men lagen om elektroniska anslagstavlor är egentligen en lägre lag än brottsbalken, och det framgår av en paragraf att Första stycket tillämpas inte, om det för gärningen kan dömas till ansvar enligt brottsbalken eller lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Och i det här fallet handlar det om förtal, som är ett brott enligt brottsbalken.

Rätten konstaterar att bloggaren själv har publicerat något som är förtal, men hänvisar till en subsidiär (lägre) lag för att fria honom från ansvar för det han själv publicerat.

Historisk dom: Bloggare inte ansvariga för förhandsmodererade kommentarer

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.