Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Axberger: Husrannsakan på TV4 provokativ

Publicerad: 9 November 2007, 07:01

- Den allmänna mening är att husrannsakan inte ska ske utan domstols beslut, men det finns inga lagregler kring det här. Så säger medieprofessorn Hans-Gunnar Axberger med anledning av att polisen i går gjorde husrannsakan på TV4:s redaktion.


Husrannsakan på redaktioner är ytterst ovanliga. Proceduren brukar gå till så att om det efter åklagares hemställan kommer ett domstolsbeslut om rannsakan så släpper man in polisen, annars inte, säger Hans-Gunnar Axberger.

Han ser agerandet i gårdagens husrannsakan som såväl ”konstigt och provokativt” som direkt olämpligt, utifrån de fakta han känner till.

– Kanske stödjer sig överåklagare Christer van der Kwast på andra fakta men i sådana fall är det märkligt att han inte redovisar dem.

Att husrannsakan gjordes hemma hos TV4-medarbetaren Trond Sefastsson för att beslagta hans dator har Hans-Gunnar Axberger större förståelse för, även om han anser att förfarandet – utan domstols beslut – har lett till en lång, möjligen också förlängd, rättslig process och förorsakat meningsutbyten på olika debattsidor. Och det är just mot bakgrund av det belaget som gårdagens agerande kan ses som provokativt, menar Hans-Gunnar Axberger.

Att det inte fanns någon krognota att hämta på TV4:s redaktion tror Hans-Gunnar Axberger, utifrån de uppgifter som han fått, att polisen redan visste innan husrannsakan.

– Att gå in på en redaktion för att hämta något som man redan visste fanns är konstigt. Jag tror att kontoslipen dessutom visats i tv.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.